Početna Moj Zagreb Novosti O čemu je sanjala Marija Jurić Zagorka?

O čemu je sanjala Marija Jurić Zagorka?

marija-juric-zagorkaPovodom obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke u Memorijalnom stanu spomenute spisateljice i novinarke, održat će se predstava ‘Zagorkin san’ u subotu 1. ožujka 2014. u 19 sati, i u nedjelju 2. ožujka 2014. u 11 sati.

Zagorkin san predstava je kazališta sjena autorice Svetlane Slapšak, u izvedbi članova i članica Pozorišta senki SKC Danilo Kiš iz Ljubljane i Centra za ženske studije.

O čemu sanja Zagorka zatvorena u prostoriji za metle u zatvoru u Petrinjskoj ulici? Autorica komada Svetlana Slapšak nudi nam svoju viziju Zagorkinog dijaloga s muzama, razmišljanja o ljubavi i erotici, začinjeno glazbom i igrom svjetla i boja.

Kazalište sjena je oblik kazališnog izričaja raširen u kulturama od Azije do Balkana, svaki put u drukčijem, kulturno prilagođenom obliku. U svim kontekstima je kazalište sjena bilo, i danas je, izraz nižih, društveno neprihvatljivih ili siromašnih slojeva. Tradicionalne teme kazališta sjena su siromaštvo, glad i isključenost. Glavni junak Karađoz je siromah koji humorom, trikovima i prevarama pobjeđuje, rješava probleme i ismijava sve što je represivno. On je simbol borbe protiv okrutne vlasti, nasilne moći, nepravde, autoriteta, pohlepe i gluposti. Do 30-tih godina 20. stoljeća, Karađoz je izvođen u današnjoj Makedoniji, BiH i Srbiji, a i danas živi u Grčkoj i Turskoj.

Lutkari Srpskog kulturnog centra Danilo Kiš iz Ljubljane žele oživjeti ovu tradicionalnu tehniku u novoj sredini, kako bi postala medij i portal kulture ranjivih grupa.

Ulaz je slobodan, a broj mjesta ograničen!
Obavezna predbilježba na telefon 091-921-7184.

Program podupire Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here