Foto: She.hrNakon prošlotjedne Facebook ‘akcije’ koja poziva sve one kojima trebaju usluge šivanja da se obrate na adrese Udruge Kamensko i pomognu bivšim radnicama istoimene tvornice, podršku su im danas došli pružiti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Prostor koji su bivše radnice Kamenskog dobile od Grada Zagreba za novi početak danas je bio posjećeniji nego ikad. U novom radnom prostoru u ulici Rudolfa Bičanića 4, na Knežiji, marljive ‘šnajderice’ prvo je posjetio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je s njima u novom radnom prostoru popio kratku kavu te saslušao njihove probleme, a zatim im je podršku došao pružiti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević.

Foto: She.hr

Bivše radnice Kamenskog pravi su primjer kako ne treba odustajati od svojih prava i snova. Iako je Udruga Kamensko već krajem prošle godine otvorila svoje prostorije na adresi Braće Cvijića 9, a kasnije i u Bičanićevoj, čini se kako će tek sada nakon što su se na društvenim mrežama ‘pokrenuli’ građani ne bi li pomogli svojim sugrađankama, početi raditi punom parom.

Foto: She.hr

Prije par mjeseci, netom što su dobro zagrijale papučice na mašinama, velika poplava na Knežiji, nastala puknućem cijevi, uništila je njihove alate za rad.

Foto: She.hr

Radnice, mahom sredovječne žene bez velike nade u ponovno zaposlenje, imale su velike planove – održavati tečajeve krojenja i šivanja zainteresiranima građankama i građanima. Zbog nedostatka strojeva i materijala nisu ih mogle ostvariti.

Foto: She.hr

Sugrađani su im nakon toga donirali oko deset mašina kako bi mogli nastaviti s radom. S puno duha prostor u Bičanićevoj ulici je pretvoren u radionicu gdje se pružaju usluge šivanja po mjeri, građani mogu popraviti stare odjevne predmete te pohađati tečajeve šivanja.

Građanska inicijativa na Facebooku donijela im je još više angažmana, a baš jučer počela je već druga radionica šivanja. S obzirom na to da će se sada šivati punom parom, a dolaze i paklene vrućine, radnicama je postavljena i klima kako bi im u novom prostoru bilo što ugodnije.

Foto: She.hr

Cilj Udruge Kamensko je zaposliti što više bivših radnica istoimene tvornice te sakupiti sredstva za kupnju dva rabljena stroja koja su im neophodna za rad. Josipović i Bandić obećali su kako će im u tome pomoći. Tako će im Predsjednik osigurati mašinu ‘rupičarku’, a Gradonačelnik čak tri specijalizirane mašine koje im još nedostaju.

Kao zahvalu, radnice Kamenskog poklonile su Gradonačelniku unikatnu kravatu s potpisom njihova brenda pod nazivom ‘Otvoreno Kamensko’, a bivša dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević otišla je kući s prekrasnom svilenom maramom.

Foto: She.hr

Članice Udruge Kamensko posebno su zahvalile mnogobrojnim građanima koji su bili uz njih sve ovo vrijeme te se nadaju njihovoj daljnjoj podršci.I dalje Vas čekaju u svojim prostorima na Knežiji, Rudolfa Bičanića 4 i Braće Cvijića 9, svakim danom od 9 do 17 sati, spremne pomoći u bilo kakvim popravcima odjeće.

Foto: She.hr

Vi pomozite njima i poklonite im tkanine koje ne namjeravate iskoristiti ili ih jednostavno podržite širenjem ove informacije.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here