Početna Izbor Njemački WW2 bunkeri na 300 metara od okretišta Črnomerec

Njemački WW2 bunkeri na 300 metara od okretišta Črnomerec

SONY DSC

Jeste li znali da se na samo oko 300 m od tramvajskog okretišta na Črnomercu nalaze ostaci dva velika njemačka bunkera iz Drugog svjetskog rata? Do vjerojatno najvećeg preostalog nadzemnog njemačkog WW2 bunkera u Hrvatskoj najbliži i najlakši put (može se prići i s gornje sjeverozapadne strane iz Kustošijanske/Kvaternikove) je od okretišta tramvaja pored SZ kraja parkinga Konzuma kroz ogradu (čuvara koji se tamo motao više nema), pa malo ulijevo i sjeverno pored prvog malog zapuštenog jezera.

Naravno, ne treba naglašavati da je tu sve na divljaka, cijelo područje je zaraslo i prljavo, pomalo izgleda opasno (nije preporučljivo ići po noći), ali dušu je dalo za prstohvat avanturizma. Nakon minute hoda po divljoj stazici ugledat ćete ogromnu konstrukciju protuzrakoplovnog bunkera Regelbau B okvirnih dimenzija 32x12x14m koja dominira cijelim prostorom. To je prvi od dva preostala bunkera nekadašnjeg kompleksa od 5 bunkera u sklopu sjedišta 7. divizije SS Prinz Eugen uništene 1945. godine.

U bunker je moguće ući i istražiti unutrašnjost, ali se isto ne preporučuje zbog nesigurnosti i zapuštenog stanja. Drugi preostali bunker se nalazi malo niže po stazici desno kod drugog malog jezera. Staza će vas dovesti na sam vrh bunkera s kojeg je dobar pogled na jezero. U ovaj bunker nije moguće ući. Za povratak u civilizaciju samo nastaviti jugozapadno i ubrzo ste vani.

Iako su se generacije klinaca s Črnkasa koji su živjeli u blizini igrali oko jezera i bunkera (vjerojatno bez dozvole roditelja), lokalni pecaroši pokušavali tu nešto uloviti, avanturisti istraživali i brijali uokolo, bunkeri su kroz godine pali u zaborav. Zadnje vrijeme se priča o elitnom naselju koje bi trebalo niknuti na tom cijelom području, tako da je sudbina bunkera u neizvjesnim vodama. Ako ih želite vidjeti, požurite, tko zna do kada će biti ovdje?!

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here