Servus.

U ovom tekstu bum vas upoznal s jednom zanimljivosti vezanom za Zrinski trg (Zrinjevac), i Nikolu Zrinskoga (Šubić).

Kada ste išli s Trga na Kolodvor i obratno, jel’ ‘ko primjetil sliku na zgradi, tam di je ljekarna? Ste se, k’o i ja, kad zapitali – tko ju je naslikal, kolko dugo stoji tu, zakaj je ona tu, i zakaj stoji na zidu jedne zgrade u centru grada?

Tu, zaprav, ”leži” jedan od razloga zakaj sam se počel bavit istraživanjem grada – otkrivanjem ”tajni’‘ kraj kojih svaki dan prolazimo, a ne primjećujemo. Po svom običaju, malo sam istražival i došao do zanimljivih podataka.

Krenimo onda od “temelja”.

Kuću u kojoj se nalazi ljekarna, 1859. izgradil je Janko Grahor (on je 1875. skup’ sa Kleinom izgradil zgradu Hrvatskog glazbenog zavoda, u Gundulićevoj ulici), za pekara Aloinsa Halma. Kuća, koja je prvotno bila jednokatnica, a danas je najstarija stambena kuća na Zrinjevcu, dobila je ime po pekaru, “Kuća Halm”.

1880. godine njen novi vlasnik, barun Metel Ožegović, dogradil je drugi kat, a 1903. se dograđuje i treći.

Ljekarnik Aleksandar Hržić je 1890. dobio koncesiju za otvaranje ljekarne na uglu Zrinjevca i Tesline. Četri godine kasnije tu koncesiju prodaje Hinku Brodjovinu, koji postaje jedan od najuglednijih ljekarnika tog vremena.

Hinko je imao svoj patent dječje kreme, koji se jako dobro prodavao, pa je ljekarna ubrzo postala jako poznata. Interijer je sve do danas ostao isti, pa tako, ak navratite u ljekarnu, morete videti ormare i vitrine iz 19. stoljeća.

Osim ljekarništva, Hinko je volio umjetnost i slikanje, pa je kroz život skupio vrijednu kolekciju slika, a išao je i na privatnu poduku kod poznatog slikara Otona Ivekovića.

1895. godine pozvao je Belu Čikoš Sesiju da mu naslika sliku Zrinskog, kako bi njegova ljekarna imala još jedan prepoznatljiv detalj po kojem bi građani i kupci mogli prepoznati ljekarnu “K Zrinskom”, ali i u čast prve izvedbe opere “N. Š. Zrinski” Ivana pl. Zajca u tek izgrađenom HNK. Bela je po zahtjevu Hinka, tehnikom ulja na limu, naslikao N. Zrinskog pred vratima tvrđave Siget. Kada je Bela naslikao traženu sliku, Hinko ju je dao izložiti na zid kuće kraj ulaza, kako bi joj se svi  mogli diviti. No, ubrzo je shvatio kolka je vrijednost slike, te ju je sklonio, i sam naslikao njenu kopiju koju i danas morete vidjeti.

Foto: Ivan Brnčić

Originalna Belina slika se čuva u Osijeku u Galeriji likovnih umjetnosti.

Iako je ova slika, kraj koje prolazimo svaki put kad iz Praške prelazimo na Zrinjevac – kopija, ona ima veliku vrijednost za ovaj grad.

Slika nije zaštićena kao kulturno dobro, a ja bi volio kad bi se učinilo nekaj po pitanju njene zaštite. Slika je tu već 118 godina i ima svoju povijest, i zato se mora zaštititi. Drveni okvir slike je u dosta lošem stanju, i nadam se kak bu ubrzo saniran, kak bi ova slika mogla stajati na svom mjestu još bar 1000 godina.

Ivan Brnčić

3 Komentari

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here