Hrvatska gospodarska komora (HGK) – Komora Zagreb dodijelila je danas plakete Zlatna kuna najuspješnijim poduzećima s područja Grada Zagreba i Zagrebaček županije za ostvarene poslovne rezultate u 2011. godini.

Plaketa „Zlatna kuna“ je priznanje koje Komora Zagreb svake godine dodjeljuje najuspješnijim tvrtkama u kategoriji velikih, srednjih i malih trgovačkih društava iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a prema kriterijalnom sustavu koji uključuje financijsku, tehnološku i inovativnu izvrsnost mjerljivu ukupnim prihodom, ulaganjima u tehnološki razvoj, nove proizvode, zapošljavanje i tržišnu konkurentnost.

U velikoj dvorani Komore Zagreb zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević uručila je Plaketu  Velikom trgovačkom društvu s područja Grada Zagreba.

Plaketom Zlatna kuna u kategoriji velikih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba nagrađena je Pliva Hrvatska, koja je lani ostvarila ukupan prihod od 2,76 milijardi kuna i dobit od 418 milijuna kuna. Ukupna vrijednost investiranih sredstava te tvrtke unatrag tri godine iznosi 348 milijuna kuna.

U istoj kategoriji, s područja Zagrebačke županije plaketom Zlatna kuna nagrađena je tvrtka Agrofructus koja se bavi otkupom i prodajom voća i povrća, a posluje u sastavu Agrokora. Agrofructus je lani ostvario ukupan prihod od 567 milijuna kuna i dobit od 8,3 milijuna kuna, a u dugotrajnu imovinu uložio je 22,5 milijuna kuna.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba plaketa Zlatna kuna dodijeljena je tvrtki Dok-ing. Lani je ukupni prihod te tvrtke iznosio 207,8 milijuna kuna, a dobit 14,5 milijuna kuna.

S područja Zagrebačke županije u istoj kategoriji najuspješnijom je proglašena tvrtka Feroimpex automobilska tehnika, koja je lani ostvarila ukupan prihod od 94,9 milijuna kuna, od čega 84 milijuna kuna u izvozu dok su u kategoriji malih trgovačkih društava dobitnici Zlatne kune marketinška agencija Bruketa&Žinić iz Zagreba i tvrtka za proizvodnju egzotičnog voća i povrća i trgovinu Šulog iz Donje Bistre.

Posebno priznanje HGK-Komore Zagreb u povodu značajnijih obljetnica pripalo je tvrtki Kraš za 100 godina uspješnog poslovanja.

Predsjednik Komore Zagreb Zlatan Froehlich, osvrnuvši se na godinu koja je na izmaku, rekao je kako se kriza odrazila na gospodarstvu Grada i Županije pa su tako u prvih devet mjeseci investicije smanjene za 0,5 posto prema istom razdoblju lani.

Ohrabruje međutim, dodao je, da su nominalno povećani ukupni prihodi poduzetnika za 0,3 posto, izvoz za 10,7 posto, a porastao je i broj poduzetnika, za 1,6 posto.

U ime nagrađenih zahvalio se predsjednik Uprave Pliva Hrvatske Tihomir Orešković koji je kazao kako jedino uspješno gospodarstvo može biti osnova dugoročnog razvoja Zagreba i Hrvatske.

Hina/zagrebonline.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here