Autor:
Tihomir Mršić
[email protected]

ilustracijaČesto na poslu razmišljam što ću pojesti u stanci za ručak. Preferiram gotovu hranu, ali u Zagrebu nije baš lako naći ukusan a jeftin obrok. Ruku na srce, treba i štedjeti, još je kriza, pa često završim na bureku ili sendvičima.

Izostavimo li trgovačke lance, gdje možete jesti po umjerenim cijenama, najbolja su opcija dva cateringa koja će vam dostaviti hranu na radno mjesto, Fluvius i GTi. Tako nećete gubiti vrijeme na hodanje, a cijene su popularne.

Jelovnik za utorak u Fluviusu primjerice glasi: grah sa zeljem i kobasicama 23 kune, faširanci od povrća + tartar 25 kuna, junetina na lovački + okruglice od kruha 28 kuna, cordon blue + lovački krumpir 28 kuna, pileći pohani šnicl + prilog 28 kuna.

U cateringu GTi cijene se ne razlikuju mnogo, najskuplje današnje jelo stoji 32 kune (puretina Wienerwald, riža, salata), a za najjeftinije obroke – tri su, istarska maneštra, pasta Siciliana i salata Marathon – trebate izdvojiti po 25,5 kuna.

Uvjerljivo najjeftinije gablece u centru grada nude u restoranu da Piero (mala terasa tržnice Dolac) – gdje za 20 kuna možete pojesti pašticadu, grah s kobasom, zapečeni grah, razne tjestenine ili pizze te ćevapčiće.

Lanterna na Dolcu također je relativno povoljna, ondje obrok možete pojesti za 15-35 kuna, a svi se pripremaju po starim domaćim receptima. Isto vrijedi za pivnicu Tomislav, gdje dnevne menije nude po 30 i 35 kuna.

No ako ne radite u užem centru, ne očajavajte. U Zagrebu ima mnogo mjesta gdje se jeftino može jesti. Začas sam na internetu našao restoran Area u Hondlovoj na istoku, s obrocima za 25-35 kuna, ili pak na jugu Fifty Fifty u Avenue Mallu (drugi kat) u Novom Zagrebu, čiji link na današnji jelovnik dokazuje da i na prividno skupim mjestima možete dobro a povoljno objedovati.

U širem centru imate primjerice Modenu u Koturaškoj (kraj EPH), zalogajnicu u koju možete svratiti na grah (15 kuna) ili sarmu s prilogom (25 kuna), u istoj je ulici i bistro Hvar, gdje nude mediteransku kuhinju, a zapadnije je piterija Tomislav (na uglu Selske i Ozaljske), s raznim pitama, izljevačama i sličnim finim stvarima.

U nadi da sam vam pomogao, želim vam dobar tek.

1 Komentar

  1. Dragi Tihomire, puno ti hvala na ovom osvrtu. Dobro ce mi doci kada u svibnju ponovo skoknem do Zagreba. Ja vec godinama zivim vani tako da nazalost vise nisam “u toku” u “mojem” gradu, a frendovi bas i ne izlaze toliko ili nemaju turisticke navike ;-)!

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here