Početna Vijesti Politika Mrsić i Jovanović: Ulica neće riješiti probleme Hrvatske

Mrsić i Jovanović: Ulica neće riješiti probleme Hrvatske [Video]

Foto: MMrežaŠtrajk je legitimno pravo, ali neće riješiti probleme – komentar je ministara Mrsića i Jovanovića na najavu štrajka od strane sindikata.

Ministri znanosti, obrazovanja i sporta te rada i mirovinskoga sustava, Željko Jovanović i Mirando Mrsić, izjavili su da je hrvatska Vlada opredijeljena za socijalni dijalog, reagirajući na najavu velikoga sindikalnog štrajka za 1. svibnja na glavnom zagrebačkom trgu.

Mrsić je istaknuo probleme, među kojima je i hrvatska visoka zaduženost, za koje smatra da ih ulica neće riješiti. Smatra da, bez obzira na štrajk, Vlada i socijalni partneri moraju sjesti za stol i nastavi socijalni dijalog, za što je, kaže, Vlada opredijeljena. Dodao je kako su u tijeku razgovori oko izmjena Zakona u radu, te da počinju i razgovori o drugim temama.


Njegov kolega Jovanović je kazao kako je štrajk legalan, dok je poziv na rušenje legitimno izabrane Vlade neprimjeren. Bila je to reakcija na napise objavljene u dijelu dnevnih novina da čelnici osam sindikata u tajnosti pripremaju sindikalni udar na Vladu kako bi se koeficijenti za plaće zaposlenih u javnim i državnim službama vratili na razinu koja je bila prije nedavnoga smanjenja od tri posto.


Na pitanje ide li Vlada u pravome smjeru, jer sindikati poručuju da promijeni smjer, Jovanović je odgovorio kako je smjer Vlade dobar, što će, istaknuo je, biti vidljivo na kraju njezina mandata.


Predsjednik Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić na današnjoj je konferenciji za novinare, na kojoj su sindikati najavili prosvjedno obilježavanje Praznika rada 1. svibnja, rekao da ”nije riječ ni o kakvoj tajni niti tajnom planu za rušenje Vlade, već o uobičajenom konzultativnom sastanku sindikata”.

Podsjetimo, čelnici sindikalnih središnjica najavili su danas masovni prosvjed za Međunarodni Praznik rada 1. svibnja na Trgu bana Jelačića, uz poruku Vladi: “Mijenjajte smjer ili će vas mijenjati građani!”.

www.infopunkt.tv

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here