Početna ZG vodič Festivali Međunarodni festival dizajna ‘Dan D’ počinje sutra

Međunarodni festival dizajna ‘Dan D’ počinje sutra

Međunarodni festival dizajna ‘Dan D’ održat će se u Staroj klaonici u Zagrebu od 15. do 17. lipnja u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i Peperminta.

Ovogodišnje, treće izdanje prošireno je za jedan dan kojim se nastoji potaknuti suradnja mladih dizajnera i poduzetnika te ukazati na potencijal dizajna kao generatora gospodarskog razvoja. Time je ‘Dan D’ prerastao u trodnevno festivalsko događanje.

Treće izdanje ‘Dana D’ traje puna tri dana, a posjetiteljima i sudionicima nudimo barem trostruko više sadržaja nego lani, izjavila je predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva Ira Payer i programska direktorica Festivala.

Središnji dio festivala ostaje ‘D-sajam’, izložba koja uključuje najbolje radove autora do navršenih 35 godina u svim područjima dizajnerskog djelovanja. Nakon prvog izdanja lani, nastavlja se i ‘D-market’, najveći prodajni sajam dizajna u Hrvatskoj čiji je cilj promoviranje  kvalitetnih domaćih i regionalnih dizajnerskih proizvode, međusobno povezivanje aktera dizajnerske scene, kao i osnaživanje kulture dizajna u Hrvatskoj. ‘D–market’ je izvrsna platforma za promociju novih proizvoda, koja dizajnerima i proizvođačima omogućuje direktnu komunikaciju s potencijalnim kupcima.

Ove godine pripremili smo jako bogat program i raznolik sadržaj za posjetitelje svih profila, izjavio je Boris Kovaček, direktor agencije Pepermint i izvršni producent Festivala te dodao da glavni cilj i dalje ostaje ponuditi publici kvalitetan kulturni događaj u čijem je središtu dizajn.

Ove godine uveden je dodatni dan, ‘Radni dan D’ koji za cilj ima povezivanje i stimuliranje suradnje mladih dizajnera i poduzetnika, u sklopu kojeg će biti održan program ‘Dizajn i poduzetništvo’ koji je zamišljen kao predstavljanje kvalitetnih optimističnih primjera tvrtki koje su zahvaljujući investiciji u dizajn i dobrim vođenjem dizajnerskog procesa unaprijedile svoje poslovanje i postigle značajan tržišni uspjeh u vrlo kratkom razdoblju.

Posjetiteljima će se predstaviti između ostalih i mladi inspirativni dizajneri koje smo posebno odabrali za ovogodišnji ‘Dan D’ i koje smatramo sjajnim predstavnicima svoje struke, bilo da se bave eksperimentalnim ili ‘rubnim’ područjem dizajna, ili kvalitetnom dizajnerskom praksom proizvodnje utilitarnih proizvoda, a nazvali smo ih D-Designers, a oni su: Dora Budor i Maja Čule, Morana Kranjec, Grupa (Tihana Taraba, Filip Despot i Ivana Pavić), Dario Dević i Hrvoje Živčić, Lina Kovačević i The Miha Artnak’, najavila je Ira Payer.

‘Dan D’ će ugostiti i nekoliko izložbi iz cijele regije, većinom mladih dizajnera: Young Balkan Designers  u organizaciji srpskog Miksera, Ministry of Pleasure je putujuća izložba mladih makedonskih autora, TIMELINE-past-present-future-memory-touch-feeling-expression grupna je izložba dizajnera i umjetnika iz Sarajeva i Rotterdama. Publici će se predstaviti i dvije izložbe u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, koje su svoje premijere imale proteklih mjeseci u inozemstvu: Id/entity / Freedom of Choice na London Fashion Weeku, a Croatian holiday 2012 na Milan Design Weeku, a potom i gostovanja na Mikser Festivalu u Beogradu te Sofia Design Weeku. Na izložbi SD sad! bit će pak prikazano preko 30 studentskih radova nastalih u periodu 2010.- 2012. godine.

 

 

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here