Zlatko Mateša je po četvrti puta izabran za predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) jednoglasnom odlukom Skupštine HOO-a održanoj danas u zagrebačkom hotelu Panorama.

Neizvjesnosti oko izbora predsjednika HOO nije bilo jer je do 14. listopada, do kada su se primale kandidature, samo Mateša poslao kandidaturu za svoj četvrti mandat na čelu HOO-a.Skupština je trebala biti održana 22. listopada, ali je zbog bolesti Zlatka Mateše, kojemu je 28. rujna pozlilo tijekom sastanka Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora (EOO) u Andori pa je prebačen u bolnicu u Barcelonu gdje mu je ugrađeno pet srčanih premosnica, prebačena za danas.

“Prvi i najvažniji strateški cilj HOO-a u narednom radzoblju jest zadržati financijsku stabilnost sustava i pobrinuti se da svi oni koji ovise o sredstvima HOO-a ta sredstva i dobiju u pravo vrijeme. Naš sportski cilj je nastaviti kontinuitet osvajanja medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i želja da na Olimpijskim igrama u Riju Hrvatska opet bude među 30 najuspešnijih zemalja po odličjima”, kazao je Mateša, dodavši da će HOO nastojati zadržati dobre odnose s Vladom RH, održati standard razvojnih programa u kojima je preko 400 sportaša i 78 trenera, te s ulaskom u Europske Uniju sljedeće godine osigurati EU-sredstva iz razvojnih fondova za gradnju borilišta.

Prvi mandat Mateša je dobio u listopadu 2002. godine, nakon ostavke Zdravka Hebela, kada je preuzeo dužnost do završetka Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine. Drugi i ovog puta puni četvorogodišnji mandat “odradio” je do završetka Olimpijskih igara u Pekingu 2008., da bi 22. listopada 2008. dobio i treći mandat do završetka Igara u Londonu, a u ponedjeljak je dobio i četvrti mandat do završetka Igara XXXI. olimpijade koja će se održati 2016. godine u Rio de Janeiru. Mateša je, nakon Antuna Vrdoljaka i Zdravka Hebela, treći predsjednik HOO-a od negovog utemeljenja 1991. godine.

HOO je danas dobio i četiri dopredsjednika, nove članove Vijeća i članove Nadzornog odbora. Predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Lucijano Sušanj i predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Danko Radić bili su dopredsjednici i u starom sazivu, a tu dužnost će od danas obnašati i čelnica Hrvatskog klizačkog saveza Morana Paliković Gruden, proslavljeni stolnotenisač Zoran Primorac. U novom sastavu Vijeća HOO-a izabrani su Boris Mesarić (rukomet), Branimir Bašić (veslanje), Boško Lozica (vaterpolo), Franjo Prot (taekwondo), Sanda Čorak (judo), Marijan Hanžeković (jedrenje), Ivo Goran Munivrana (mačevanje), Marijan Klanac (Zajednica sportova Zadarske županije), Zvjezdana Tuma Pavlov (zajednica sportova Osječko-baranjske županije), kao i bivši plivač Gordan Kožulj iz redova sportaša, dok će čelni čovjek hrvatskog skijanja Miho Glavić i Anto Nobilo iz Zagrebačkog športskog saveza biti predloženi za sljedeću sjednicu. Svi kandidati za dopredsjednika i članove Vijeća izabrani su jednoglasno, dok se glasovalo samo oko sastava Nadzornog odbora u kojemu će biti Ivan Jelinčić, Goran Kovačić, Duško Krstulović, Stjepan Krznarić i Tomislav Paškvalin.

Hina

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here