Foto: she.hrIz mašina Udruge Kamensko posljednjih se dana puši ‘sve u šesnaest’. Zatrpane poslom koji je pristigao sa svih strana, odvojile su nekoliko minuta za nas i pokazali nam kako s par rezova i šavova napraviti totalni makeover stare haljine.

Skraćivanje hlača, sužavanje ili proširivanje suknji, te prekrojavanje haljina, samo su neke od preinaka s kojima su, uz šivanje odjeće po mjeri i raznih drugih narudžaba, članice Udruge Kamensko u posljednjih dva tjedna bile doslovno preplavljenje.

S njima smo provele tek nekoliko sati i vidjele kako u njihov prostor na zagrebačkoj Knežiji svakih pet minuta ulazi netko s novim zahtjevom. Zaposlene šnajderice u šali su rekle kako bi trebali zaposliti jednu osobu koja bi samo zaprimala narudžbe.

Za sada ih je zaposleno samo četiri, a kako bi zaposlile još neke kolegice, koje su još uvijek bez posla, čekaju ‘zeleno’ svjetlo od burze, a prije svega još mašina koje su im obećali gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Ivo Josipović.

Foto: she.hr

A kako bi se pobrinule da to ne budu samo pusta obećanja, poduzetne članice ‘Udruge Kamensko’ s planom rada i ponudom uputile su se u Gradsko poglavarstvo baš kada smo došle u njihovu malu šivaonu. Od našeg prošlog posjeta njihov prostor bogatiji je za još jednu klimu, pa je marljivim radnicama sada puno ugodnije. Ugodnoj atmosferi uvelike donose i nasmiješena lica švelja koje rade u dobrom raspoloženju, zezajući se i pomažući jedna drugoj.

Za razliku od tvornice tu vlada drugačiji princip rada, kažu nam bivše zaposlenice Kamenskog. Prije su radile samo jednu etapu u proizvodnji odjevnog predmeta, primjerice neke su žene samo krojile da nisu znale provući šav na mašini, a sada svi moraju znati sve.

Kako bi sve to naučile pohađale su sve što im se nudilo kada su bile bez posla, od raznih radionice i prekvalifikacija do tečaja na kojima su volontirajući učile druge. Svime time zaslužile su mjesto kao radnice u Udruzi Kamensko gdje danas znaju raditi u gotovo svim etapama nastajanja odjevnog komada. Našu narudžbu preuzela je Ankica Tomečak, majstorica šivanja, kažu njezine kolegice, koja samo treba vidjeti komad odjeće ili skicu kako bi ‘skinula’ kroj i vaše zamisli pretvorila u djelo. Odlučili smo staru haljinu pretvoriti u ljetnu haljinicu s okruglim otvorom od naprijed i na leđima. Gospođa Ankica obilježila gdje sve treba rezati i odmah se primila posla. Stara duga mornarska haljina u trenu se skratila i spremna je za godišnji odmor i nove ljetne avanture.

Foto: she.hr

Zbog količine posla promijenili su i radno vrijeme. Udruga Kamensko sada radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 17 sati, utorkom i četvrtkom od 9 do 19.30, a počeli su raditi i subotom i to od 9 do 14 sati. Šivat će i cijelo ljeto ali vjerojatno u manjem broju.

Radnice Udruge Kamensko rade kao nikad prije. Iako im je trenutno malo naporno, nadaju se da će posla i nakon nekoliko mjeseci, kada medijska pompa splasne, još uvijek biti.

Maja Nikolorić/ www.she.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here