Jedna od najizvođenijih svjetskih lutkarskih predstava posljednjih godina, “Antologija” Crnog kazališta Jirija Srneca iz Praga otvorit će 4. rujna Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, koji će u svom 45. izdanju ugostiti kazališne skupine iz cijelog svijeta.

Međunarodni festival kazališta lutaka, koji su još 1968. godine osnovali članovi zagrebačkog Studentskog esperantskog kluba, u Zagrebu će ugostiti kazališne skupine iz trinaest zemalja i tako od 4. do 9. rujna uveseljavati mnoštvo klinaca. PIF će tako ove godine ugostiti lutkare iz Češke, Slovenije, Bugarske, Velike Britanije, Bjelorusije, Španjolske, Nizozemske, Kanade, Rusije i Brazila, te će biti izvedene predstave naših kazališta iz Rijeke, Osijeka i Splita.

Lutkari su čarobnjaci, a i sastavljanje ovogodišnjeg programa graniči s čarobnjaštvom, rekla je urednica programa ovogodišnjeg 45. PIF-a Livija Kroflin, dodavši da će mnoga kazališta nastupiti za niže honorare, s obzirom da će se festival realizirati sa sto tisuća kuna manje nego prošle godine. ”Željeli smo na dostojanstveni način obilježiti mali jubilej, pa smo pozvali najbolje predstave i stare, nagrađivane znance festivala koji znaju napraviti PIF-ovsku predstavu”, dodala je.

U popratnom programu “I to je 45. PIF…” predstavit će se knjige “Svjetska enciklopedija lutkarske umjetnosti”, “Snaga lutke”, “Noina mačka”, “Puna vreća laži”, “Estetika PIF-a” autorice Livije Kroflin, prirediti besplatne lutkarske radionice “Razigrane ptičice” i otvoriti izložba “Poljske kazališne lutke” iz zbirke Arheološkog i etnografskog muzeja u Lodzu.

Neki lutkari, poput Konrada Fredericksa s proslavljenom predstavom “Punch i Judy” iz Londona, australski Purple Capsicum Puppets i brazilski Opera na Mala, nastupat će na ulicama i trgovima, a uoči otvorenja središtem grada, Tkalčićevom ulicom i Trgom bana Jelačića, tradicionalno će prošetati povorka lutaka, u pratnji Zlih bubnjara i Triko Cirkus Teatra.

Festival lutaka se odvija u organizaciji Međunarodnog centra ua usluge u kulturi, gdje će biti održana svečanost (Scena Travno), a urednica programa je dr.sc. Livija Kroflin. Cjelokupan program će se odvijati u MCUK-u, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu lutaka, na Trgu bana Jelačića i platou Mamutice u Travnom.

Program možete pogledati ovdje.

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here