festival-hrane-i-vina2Jučer je otvoren 2. Hrvatski festival hrane i vina u Areni Zagreb koji okuplja male i velike proizvođače hrane i vina iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja s naglaskom na Italiju kao zemlju pokrovitelja.

Festival predstavlja čak 300 izlagača i preko 80 sati programa, točnije gotovo 40 kulinarskih radionica vrhunskih hrvatskih i inozemnih chefova, među kojima posebno ističemo Andreja Barbieria,Christiana Cabaliera i Branka Ognjenovića te goste iz inozemstva Janeza BratovžaRenata Rizzardia i Gianlucu Fusta. Posjetitelji Festivala moći će sudjelovati i u vinskim radionicama, i to njih 13, na kojima će priznati sommelieri kao što su Jelena Šimić ValentićKrešimir HrenMario MeštrovićSandi Paris te mnogi drugi predstaviti autohtone hrvatske vinske sorte poput gegića, pošipa, grka, terana, babića, plavca malog te inozemne vinske sorte koje se uzgajaju na domaćem tlu poput crnog pinota. Također na vinskim radionicama bit će predstavljeni i mnogobrojni gosti iz susjednih zemalja i regija kao što su vinari iz Hercegovine, Italije (Furlanija), Slovenije, Makedonije i Vojvodine.

Jedan od ciljeva 2. Hrvatskog festivala hrane i vina je svakako edukacija mladih naraštaja, svih onih koji su željni upoznati eno-gastro svijet, ali i aktivnih sudionika prehrambene industrije, stoga su organizatori pripremili i zanimljive teme okruglih stolova – Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora održat će predavanje i diskusiju o ‘Perspektivi proizvodnje hrane u RH’.

Posjetitelji će zasigurno uživati i u eno-gastro predstavljanjima hrvatskih županija te njihovim blagodatima koje će ponijeti u Zagreb te predstaviti znatiželjnim ljubiteljima autohtone hrvatske kuhinje.

Povodom svečanog otvorenja 2. Hrvatskog festivala hrane i vina, kratke govore održali su i gradonačelnikMilan Bandić kao partner Festivala, veleposlanica Republike Italije Emanuela D’Alessandro kao pokrovitelj Festivala te direktorica Festivala Đurđa Protić koja je uz slogan ‘Kušajte ljubav na stolu’pozvala ljubitelje eno-gastro svijeta svih generacija da posjete Arenu Zagreb od 3. do 5. travnja te se prepuste kulinarskoj avanturi za pamćenje.

Foto: PRESS

‘Iznimno mi je drago što u Zagrebu imamo prilike na jednom mjestu vidjeti cijelu gastronomsku i enološku ponudu Hrvatske te također možemo gastronomiji i zahvaliti što je na jednom mjestu okupila i ujedinila politiku Republike Hrvatske. Radi se o vrlo vrijednom festivalu koji ove godine za partnera ima i Republiku Italiju, a vjerujem da će ovaj festival postati tradicija i s veseljem očekujem sljedeće godine još veći i bolji 3. Hrvatski festival hrane i vina.’, izjavio je Milan Bandić.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here