Početna Vijesti Politika Kosor: Zajednički radimo na poboljšanju uvjeta života Roma u Zagrebu

Kosor: Zajednički radimo na poboljšanju uvjeta života Roma u Zagrebu

darinko kosorU Staroj gradskoj vijećnici održana je 43. svečana sjednica u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, a u organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba.

„Čestitam vam Svjetski dan Roma. Ponosan sam što je Grad Zagreb donio Akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma od 2013.-2020., i što već dugi niz godina zajednički radimo na poboljšanju uvjeta života, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, edukaciji i poticanju obrazovanja; mjera koje su usmjerene na uključivanje i poboljšanje položaja Roma u gradu Zagrebu. Ipak, još je mnogo toga na nama. Sve dok se bilo koja nacionalna manjina suočava sa predrasudama, diskriminacijom i bilo kojim oblikom nasilja, imamo važan zadatak, svi mi zajedno, moramo se truditi da najviše vrednote našeg ustavnog poretka: da svatko ima prava i slobode, neovisno o svojoj rasi, boji kože, jeziku, vjeri, ne budu samo mrtvo slovo na papiru već žive smjernice našeg društva i djelovanja.“, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Svjetski dan Roma, 8. travnja obilježava se čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu kada je usvojena odluka o romskoj zastavi i himni, a rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here