Početna Vijesti Business Koliko dobro prihvaćate promjene?

Koliko dobro prihvaćate promjene?

Foto: MMrezaKad svim srcem prihvatimo promjenu kao sastavni dio života, tražeći načine da iskoristimo nove promjene kako bi nam život postao bogatiji, lakši, ispunjeniji, doživljavat ćemo promjenu kao priliku za razvoj i nova iskustva.

piše: Inga Lalić

Promjene su neizbježne. Upravo u ovom trenutku, primjerice, vaše tijelo i stanice se mijenjaju. Priroda se mijenja, tehnologija, gospodarstvo, način poslovanja, sve što nas okružuje u stalnom je procesu promjene. I premda ne možemo utjecati i nadzirati velik dio promjena koje se događaju u svijetu oko nas, možemo utjecati na to kako ćemo mi reagirati na te promjene. Kad do promjene dođe, s njom možemo ili surađivati i naučiti kako od nje izvući korist, ili joj se možemo opirati i naposljetku dočekati da nas pregazi. Izbor je samo naš.

Kad se opiremo promjenama, to je obično kao da nastojimo gurati vodu uzvodno. Uglavnom, puno lakše vidimo druge koji se opiru promjenama i pokazujemo prstom na njih, a puno teže prepoznajemo i prihvaćamo vlastito opiranje promjenama. Jedan od razloga zašto ne volimo promjene i ne prihvaćamo ih jest potreba za stabilnošću i predvidljivošću. Stabilnost je stanje u kojem je sve sređeno. Živimo u zoni udobnosti, navikli smo se na to. No, to znači i da nema rasta i razvoja, ništa se ne događa. Jedan od mojih mentora je rekao da je zadovoljstvo korak unazad. Što se svijet oko nas brže mijenja, to su veći izgledi da ćemo postati žrtve promjena koje nastojimo izbjeći. Kad tad nas sustignu i pregaze.

Svijet ne vidimo onakvim kakav jest, već ga promatramo prema sebi. Ako se ne mijenjamo, nego tražimo stabilnost i samo želimo zadržati status quo, većinu promjena doživljavamo kao prijetnje. Kad svim srcem prihvatimo promjenu kao sastavni dio života, tražeći načine da iskoristimo nove promjene kako bi nam život postao bogatiji, lakši, ispunjeniji, doživljavat ćemo promjenu kao priliku za razvoj i nova iskustva. Jedni promjene nazivaju napretkom i slave, dok drugi te iste promjene proklinju i žude za dobrim starim vremenima. Iste promjenje, drugačije reakcije.

Prisjetite se vremena kada ste doživjeli promjenu, ali ste joj se opirali. Možda je to bila selidba, promjena posla, promjena tehnologije u vašoj tvrtki, promjena uprave, vlasnika…  Suočili ste se s tim iako ste to smatrali najgorom stvari na svijetu. Što se dogodilo kada ste se konačno predali promjeni? Je li se vaš život s vremenom uistinu poboljšao? Kada pogledate unazad, možete li reći drago mi je što se to dogodilo, koliko mi je to dobra donijelo. Ako se uvijek možete prisjetiti koliko vam je svaka promjena unaprijedila život, koliko ste naučili novoga iz te promjene, tada možete svakoj idućoj promjeni pristupati s uzbuđenjem i očekivanjem.

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here