Početna Moj Zagreb Novosti Koje su časopise čitale Zagrepčanke?

Koje su časopise čitale Zagrepčanke?

cureDrage Zagrepčanke, znate li koji je bio prvi časopis za žene na našim prostorima? Vratimo se na trenutak u prošlo stoljeće, točnije u 1925. godinu. Te godine naša legendarna novinarka, reporterka i spisateljica Marija Jurić Zagroka prva je pokrenula i uređivala časopis namijenjen ženama – „Ženski list za modu, zabavu i kućanstvo“.

Moda, zabava i kućanstvo teme su koje od 1925. ne silaze sa stranica časopisa namijenjenih ženama. Istražujući malo po starim kutijama i zabačenim djelovima ormara naših mama i baka, možda naiđete na neke od njih – a možda ste ih i same kupovale.

Drugu polovicu prošlog stoljeća obilježili su većinom časopisi za ručni rad. Mnogo je žena tada heklalo, kačkalo, plelo, tkalo… Na jugoslavenskom tržištu nalazile su se „Vuna“, koja je izlazila četiri puta godišnje, i „Vez“ – prilozi časopisa „Svijet“. Na prvim su se stranicama nalazile slike pulovera raznih krojeva sa svakakvim motivima, kape, šalovi, tkane košulje… A na stranicama koje su slijedile bile su upute i sheme za pletenje istih. Sličan je bio i časopis „Naša moda“. Neke od rubrika toga časopisa 1953. godine bile su „Pletimo za njega“ i „Za našu djecu“. Godine 1950., prema časopisu „Ukus“ u modi su bili narodni motivi. Osim časopisa specijaliziranih samo za pletenje, čitali su se „Bazar“ koji je nedavno proslavio 49.-u godišnjicu i „Praktična žena“ koja je sadržavala razne recepte, članke o čuvanju djece, modi…

Također su se kupovali njemački i talijanski časopisi. Osim „Neue mode“, važno je spomenuti i „Burdu“ – tada najpoznatiji modni časopis u Europi koji izlazi i danas.

Jeste možda kačkale prema uputama „Vune“? Koje ste još časopise iz prošlog stoljeća čitale? Osim što danas rijetko tko kačka te su stoga članci o tome nestali, teme se nisu puno promijenile od prošlog stoljeća. Još uvijek nas zabavlja pročitati neki novi recept i vidjeti što je novo u svijetu mode.

1 Komentar

  1. Sjećam se tih vremena. Moja je mama kupovala svaki “Svijet” i iz njega prvo izvlačila prilog “Vuna”. Uredno ih je sve skupljala i spremala, kako bi neprestalno, služeći se njima, nešto novo heklala ili štrikala. Bila su to lijepa vremena. Ja mala, igram se kraj mame, a ona sjedi pored mene, nakon što je sve ostalo napravila, štrika ili hekla i priča mi neku priču.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here