Početna Događanja Insajderski vodič kroz Noć muzeja 2019.

Insajderski vodič kroz Noć muzeja 2019.

Muzej Mimara nastao je donacijom svjetski poznatog skupljača umjetnina Ante Topića Mimare i njegove supruge Wiltrude Mimare koji je otvoren za javnost 1987. godine na Rooseveltovom trgu u Zagrebu.

I ove godine prvi petak u veljači od 18h do 01h grad će disati u ritmu kulture u četrnaestoj Noći muzeja. Sedam sati u godini kada grad (centar) živne minglanjem ljudi svih generacija koji obilaze muzeje i ostale hramove kulture s osmijehom na licu i puno pozitivne energije. Vremenska prognoza je i više nego zadovoljavajuća – topla (6 °C – 9 °C) zimska noć bez padalina.

Kao i prošlih godina u insajderskom vodiču možete pronaći tri programa prilagođenih vašim dosadašnjim iskustvom u ovoj čarobnoj noći. Prvi program je za „guštere“ – početnike koji imaju zahtjevan program nadoknađivanja dugogodišnje apstinencije posjeta muzejima. Mala škola najvažnijih zagrebačkih muzeja. Uz puno strpljenja s gužvom koja ih sigurno čeka. Program „ziheraši“ uključuje one već malo iskusnije koji love popularne povremene izložbe uz dva klasična stalna postava na kojima (možda) nisu bili. I oni mogu očekivati žvagu na ulazima i mravinjak u obilasku. Program „iskusnjare“ je za džombe Noći muzeja koji na visokom levelu traže uvijek nešto novo kaj (po mogućnosti) nije bilo prošlih godina. Lovci na newcomere i kulturne stranputice. Uvijek s visoka gledaju na guštere i ziheraše uz spiku: „ne bi ti ja više čekal u redu i gužval se“. Kao i svake godine upad u sve muzeje je gratis. Ipak, pripazite, ne sudjeluju baš svi zagrebački muzeji i radno vrijeme nije u svim muzejima od 18h do 01h. Točan popis, radno vrijeme, adresu i satnicu svih događanja pronađite na www.nocmuzeja.hr

Program za guštere (dobro došli, dragi početnici!)

Pet jakih i velikih muzeja u jednoj noći? I to je moguće uz štreberski početak točno u 18h, vremenski ograničen (max 50 min jedan muzej) i sistemetičan itinerar uz pripremu (unaprijed odabrati program/ dio zbirke koji vas najviše zanima). I puno sreće s nepredviđenim gužvama na ulazima (težak je život guštera).

Krećemo s Mimarom koja predstavlja novu aplikaciju uz pomoću koje možete pogledati prošlost prostora zgrade (stare fotografije). Uz stalni postav tu su još tri povremene izložbe. Iz Mimare se penjemo se na Gornji grad gdje su ostala četri muzeja. Prvi je Hrvatski muzej naivne umjetnosti u Ćirilometodskoj gdje se uz stalni postav remek djela hrvatske naivne umjetnosti može vidjeti demonstracija tehnike slikanja na staklu.

Od tamo lijevo u Matoševu u Hrvatski povijesni muzej. Uz veliku izložbu „1918. – prijelomna godina u Hrvatskoj“ (ime sve govori) poslušajte najbolje od slavonskih bećaraca u izvedbi muške vokalne skupine. Produžimo u Prirodoslovni (koji bi do 2022. trebao osvanuti u novom modernom ruhu) gdje nas čeka izložba „Komarci – najsmrtonosnije životinje na zemlji“ i „Koralj izvađen iz mora“.

Za kraj stignemo (ako je bilo discipline bilo je vremena i za neku kratku cugu Kod Žnidaršića ili u Cinkušu) i u kapitalno prevelik za 50 minuta posjeta Muzej grada Zagreba u Opatičkoj (danas samo predigra, a onda jedan dan u veljači uzmite više vremena za cjelovit posjet stalnom postavu Mimare i MGZ). Bol nogu na kraju programa shvatite kao pokoru markiranju prošlih godina. Ne brinite, druge godine ste na drugom stupnju za ziheraše.

Program za ziheraše ( najsigurniji odabir bez velikog rizika!)

Kažete „sigurno je sigurno, idem ja na najpopularnije izložbe, buš ti videl!“. Program za ziheraše je za vas! Prvo u Muzej suvremene umjetnosti na futurističku izložbu „Device art – strojevi nisu sami“ (najbolje od suvremene umjetnosti koja se bavi tehnologijom, robotikom, umjetnom inteligencijom i kibernetikom) i multisenzornu izložbu 63 rada Josefa i Anni Albers – pravo putovanje kroz slijepo iskustvo (sve radove prate taktilne reprodukcije).

Iz Novog Zagreba došlepajte se do Cibone i Muzejsko – memorijalnog centra Dražen Petrović (kojeg ste sigurno preskakali prošlih godina) i uz razgled stalnog postava možete sudjelovati u natjecanju u šutiranju na montažnom košu uz prigodne nagrade. Od Cibone produžite do HNK i Muzeja za umjetnost i obrt gdje vas čeka izložba konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka i izložba blagdanskih čestitki (koja je produžena do 03.02.).

Tu je i stalni postav na prva tri kata i trofej Davis Cupa idealan za puno lajkova na insta fotki. Spojite se na Ilicu pa ziheraški u Arhiv Toše Dabca na broju 17 koji ćini oko 2000 autorskih povećanja fotki i vrijedna foto oprema. Uz najbolje radove s fotoradionice u čast slavnog zagrebačkog fotografa. Još se moramo popeti na Gornji grad gdje nas u Klovićevim čeka retrospektiva poznatog pejzažista cvijeća Nikole Reisera. Šlag i romantika za kraj.

Program za iskusnjare (buraz, ja sam ti već sto puta bio u MGZ i MUO!)

Iako ste stara muzejska iskusnjara koja na Noći muzeja traži off program, možda još uvijek niste potegli čak do Vrapča (pa ne bum išel u žutaru na kraj grada) u Kliniku za psihijatriju Vrapče. Teški underdog! Kao prvo, ova noć Vam je prilika da uđete u kompleks bolnice Vrapče i pogledate izložbu povijesti bolnice i hrvatske psihijatrije. Kao drugo, čekaju vas prava pravcata soba za izolaciju (gumena soba), kreveti s remenjem za vezivanje pacijenta, elektrošokeri i ostali gadgeti iz horor filmova. Uz radove bolesnika i popis svih slavnih domaćih osoba koji su boravili u bolnici. Iz Vrapča se prehitite do Novinarskog u Perkovčevu gdje su ilustracije deset eseja deset vrhunskih stručnjaka projekta „Pogled u budućnost“ Večernjeg lista. Svi putevi u Noći muzeja vode na Gornji grad, pa tako i u „iskusnjara“ programu gdje vas čekaju dva newcomera – Gornjogradska gimnazija na Katarininom (kratak povratak u školske hodnike) s najstarijom prirodopisnom zbirkom u Hrvatskoj i Gradska ljekarna Zagreb u Kamenitoj (najstarija zagrebačka ljekarna „K crnom orlu“) koja će na jednu večer postati mini muzej ljekarništva. I sad za kraj brzo u još jedan newcome- Veterinarski fakultet u Heinzelovu (do 23:00h) gdje će biti otvoreni prostori sa zbirkama na pojedinim zavodima (anatomija, histologija, embriologija, stočarstvo, patologija…). Nadam se da će ovaj ambiciozan i raznolik program zadovoljiti ukuse iskusnjara – „creme de la creme“posjetitelja Noći muzeja. Bilježim se sa štovanjem.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here