Početna Moj Zagreb Zagreb.hr In memoriam: Tom Gotovac

In memoriam: Tom Gotovac

Nakon što je nedavno pao u kupaonici, Tom Gotovac je gotovo nepokretan bio smješten u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi. Iako mu se predviđao relativno brz oporavak, Gotovac je, ipak preminuo.

Gotovčevi avangardni filmovi i performansi prikazivani su po čitavom svijetu, između ostalih u Dublinu, Londonu, Moskvi, Berlinu, Kyotu i New Yorku, a neka od njegovih najpoznatijih djela izložena su u pariškom Centru Pompidou na izložbi pod nazivom ‘Obećanja iz prošlosti’.

Rođen je u Somboru 1937. a preselio se u Zagreb 1941. godine gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. 1954. godine je izveo svoj prvi performans u Mostaru. Svoje avangardne filmove i performanse prikazivao je po čitavom svijetu, a između ostalih i u ovim gradovima: Dublin, London, Moskva, Berlin, Kyoto, New York, Varšava, Beč, Beograd, Ljubljana. Glumio je i u filmovima Lazara Stojanovića, Zorana Tadića, Gorana Rušinovića, Francija Slaka, Slobodana Šijana, Želimira Žilnika i Dušana Makavejeva.

Kao performer, Gotovac se najviše koristio svojim tijelom. U svojim najranijim djelima je uglavnom bilježio svakodnevicu, kao što je uzimanje tableta, disanje ili pokazivanje časopisa Elle, čime privatno i svakodnevno postavlja u javni prostor (npr., ‘Zagreb, volim te’). Smatraju ga tatom performansa, koji je inspirirao generacije nakon njega. Najpoznatiji je performance iz 1981. godine pod nazivom “Zagreb, volim te“, kada je gol hodao po centru Zagreba i ljubio pločnik.

Gotovac, koji je 2005. godine promijenio ime u Antonio Lauer prije nešto više od mjesec dana pao je u kupaonici, otkuda su ga izvukli policija i vatrogasci, koji su provalili u stan nakon dojave prijatelja.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here