Iako tikvice botanički spadaju u voće, u kuhinji se tretiraju kao i sve ostalo povrće. Dostupne tijekom cijele godine, s vremenom su postale dobrodošao gost u mnogim hladnjacima.
Pišr: Tatjana Gržan/She.hr
Visok udio vode čini ih idealnom namirnicom za dijetu, a za potpuno iskorištenje ljekovitih svojstva, preporučuje se konzumirati tikvice s korom. Općenito nutritivni sastav tikvica djeluje tako da štiti srčano-krvožilni sustav od bolesti kao što su ateroskleroza, srčani i moždani udar, a magnezij i kalij prisutni u njima, reduciraju visoki tlak.
Zbog svog neutralnog okusa tikvice se mogu pripremati s različitim namirnicama, na različite načine, sirove ili termički obrađene. Ovog puta donosimo vam recept za hladnu juhu s jogurtom koja će vas osvježiti u ove ljetne mjesece, ali i organizmu priuštiti prijeko potrebne vitamine.
Sastojci:
- jedna glavica crvenog luka – sitno narezana
- jedan češanj češnjaka – sitno narezan
- 3 do 4 srednje velike tikvice, oguljene, prerezane popola, narezane na ploške
- pola žličice limunove korice
- pola žličice soli
- četvrt žličice papra
- 4 šalice vode
- peršin
- pola žlice sušenog kopra
- pola šalice jogurta
Priprema:
Pržite luk i češnjak u loncu na umjerenoj temperaturi oko 5 minuta, uz povremeno miješanje.
Dodajte narezane tikvice, limunovu koricu, sol i papar i malo vode, te kuhajte miješajući dok tikvice ne omekšaju, oko 5 minuta.
Dodajte još vode i neka se krčka još 5 minuta.
Smjesu ubacite u kuhinjski mikser, dodajte peršin i kopar, te napravite jednoličan pire.
Ohladite, dodajte jogurt i poslužite.