grički topVeć godinama Grički top obavještava užurbane Zagrepčanke i Zagrepčane da je točno podne. Vjerujem da znate koja se priča krije iza toga, vjerojatno je najpoznatija verzija našeg pisca Hrvoja Hitreca pa zašto je se ne bismo ukratko prisjetili?

Vraćam vas u 16. stoljeće kada je Hrvatska bila svedena na „ostatke ostataka“, za vrijeme vladavine bana Bakača. U to doba, Turci su pohodili naše prostore i bili prilično uspješni u osvajanju teritorija. Ono što je ban Bakač planirao, bilo je razrušiti Zagreb i Sisak. Smišljajući taj plan, Hasan-paša smjestio se na obalu Save sa ostalim vojnicima i slugama.

Za to vrijeme, u krčmi „Kod Kokota“ dva stara momka Miško i Grgo su nazdravljali. Jedne večeri kada su se vraćali kući, naišli su na lijepu Magdu koju je upravo zaskočio napasni Talijan – i spasili je! Ona se nije mogla odlučiti kojeg „junaka“ bi za svog muža, jer je već bila bacila oko na Vinka iz Primorja.

Miško i Grga su tada postali njezini pratioci, u nadi da će jednoga dana odabrati nekoga. Jedne večeri, dok su stajali na zidinama, rekla im je Magda da onaj koji pogodi šator Hasan-paše smije biti njezin muž.

Miško i Grgo su se tada bacili u potragu za topom te na veselje cijelog Gradeca uspjeli dovući veliki medvedgradski top iz netom u potresu stradalog Medvedgrada. Za tu veliku vijest čuo je ban Bakač te im naredio da top stave na kulu Lotrščak, ali zabranio im je ispaljivanje.

Oni to učiniše te tužni zbog zabrane ispaljivanja zasjednu „Kod Kokota“. Tako pripiti, ne odu kući već zaspu u kuli Lotrščak pored topa.

Međutim, Miško osjeti potrebu da se malo olakša te odluči to napraviti niz zidine kule. Kako se ustao, tako je udario o svjetiljku koja se preko Grgovih leđa otkotrljala točno na fitilj topa…

Točno u to vrijeme, u podne, prema Hasan-paši su sluge donosile objed – pečenog pijetla. Najednom se začuje glasan pucanj te kugla iz topa udari u pečenog pijetla.

Stanovnici Gradeca su se uplašili i pomislili da ih Turci napadaju, međutim, na opće oduševljenje shvate da se Hasan-paša pokupio sa obale Save. Vijest je naravno došla i do Magde, koja se u istom trenutku pokupila sa svojim Vinkom i pobjegla.

Tako nesretni Miško i Grga, vraćaju se „Kod Kokota“ i nastavljaju piti.

Je li je zaista bilo tako? Vjerojatno. Prema nekim verzijama priče, top je tada puknuo točno u podne pa zbog toga točno u to vrijeme puca i danas. Stoga, drage Zagrepčanke i Zagrepčani, sljedeći put kada čujete top, vratite se na trenutak u 16. stoljeće i proživite samo jednu od mnogobrojnih zagrebačkih legendi.

Antonia Glavan

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here