Početna ZG vodič Trgovine, usluge Gostimir Gojko Dragić, prvi akademik hrvatskog kulinarstva

Gostimir Gojko Dragić, prvi akademik hrvatskog kulinarstva

Autor:
Sanja Bratoš /Jasminka Kovačević
[email protected]

Gostimir Gojko DragićNa Danima hrvatskog kulinarstva koji se održavaju u Opatiji pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike  Hrvatske Ive Josipovića i Hrvatske turističke zajednice po prvi puta u našoj zemlji bit će proglašena 22 akademika kulinarstva. Skupština Hrvatskog kuharskog saveza akademike kuharstva proglasit će večeras u 20 sati u opatijskom hotelu Ambasador.

Među nosiocima titule akademika bit će i Gostimir Gojko Dragić, dugogodišnji šef kuhinje poznatog zagrebačkog restorana – cateringa Gastro Globus.

– Titula akademika je priznanje struke i zato je posebno vrijedna. Izabralo me je 1800 članova Skupštine Hrvatskog kuharskog saveza, ljudi koji puno znaju o gastronomiji pa njihove ocjene imaju težinu. Doživio sam priznanje s radošću i sa sjetom, više kao nagradu za životno djelo osobito zbog toga što je po uzoru na druge akademije status doživotan – novi akademici mogu se izabrati samo na upražnjena mjesta, kad netko od nas umre.

Gostimir Dragić bijelu kutu je prvi puta obukao početkom 70-tih godina prošloga stoljeća i kako kaže nikada nije poželio promijeniti struku jer jednostavno voli svoj posao. Sa samo 26 godina bio je šef kuhinje Gradskog podruma i brinuo o radu 26-oro zaposlenih. Danas, osim što je član ocjenjivačkih sudova na natjecanjima i neosporni autoritet za hrvatsku gastronomiju, u kuhinji provodi čak više vremena nego prije.

– Ponosan sam što radim u Gastro Globusu, jednom od najvećih restorana, ali manje je zaposlenih i više fizičkog rada nego prije. Ipak, niti ne razmišljam o odlasku jer sam dosta vezan uz ljude koji ga vode, ambijent i sve što smo postigli ovih godina. Bivši vlasnik Pero Lozančić bio je najprije moj prijatelj, a tek onda poslodavac. Impresivno je kada otvorimo taj prostor koji u istoj ravnini, bez diletacija, ima čak 1800 mjesta.

Gostimir Gojko DragićGostimir Gojko Dragić niz godina radi na promociji hrvatske kuhinje te zdrave i pravilne prehrane. Specijalist je za mediteransku kuhinju, izuzetno poštuje domaću tradiciju,  prati svjetske trendove i predstavlja njihove novitete. Zbog svega toga nije ni čudno što se našao među osobljem koje brine o gastro segmentu važnih događaja u Zagrebu.

– Ponekad je lijepo biti i mali kotačić u zbivanjima. Primjerice, od početaka Svjetskog skijaškog kupa radim za njih, imao priliku dati svoj doprinos pobjedama Janice i Ivice Kostelić. Biti dio te velike sportske priče, tima koji se brine za jedan dio natjecanja također je velika čast, kao i naći se među akademicima kulinarstva zajedno s profesorom i mentorom Stevom Karapandžom.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here