Početna Vijesti Kultura FOTO: Treći EX-YU natječaj za grafiku na temu Putovanje

FOTO: Treći EX-YU natječaj za grafiku na temu Putovanje

 Milena Maksimović-Kovačević, Prva nagradaU Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14, otvara se izložba Trećeg EX-YU natječaja za grafiku na temu Putovanje.

Izložba je premijerno održana u studenom 2009. godine u Galeriji Studentski kulturni centar Novi Beograd. Tada je bilo predstavljeno 46 autora iz prostora bivše Jugoslavije s isto toliko radova. Jedna od nagrađenih umjetnica bila je i Jelena Bando iz Zagreba, tada studentica 4. godine zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

U Zagrebu se izložba, prema prostornim mogućnostima Galerije ULUPUH predstavlja u ponešto reduciranom izdanju, s 22 rada.

Povjesničarka umjetnosti Natalija Cerović, dala je zanimljiv osvrt:

– Gledano kroz presjek svih generacija, grafika, kao jedna od najkomunikativnijih likovnih disciplina prati sve pravce suvremene umjetnosti, jezično je savršena, sigurna i u najboljem značenjskom smislu odražava naše vrijeme. Veliki broj autora koji su se odazvali natječaju, njih 107, dokazuje privrženost jednoj umjetnosti koja nije samo tehnika i tehnologija, već više traženje osobnog izraza i svog mjesta u sve složenijim promjenama u vizualnim umjetnostima 21. stoljeća. Zanimljivo je i za sve nas dragocjeno što su se na ovu manifestaciju odazvali i oni autori čija je vrijednost već davno potvrđena,  kao i da  su zastupljene gotovo sve tehnike ali i individualna  traženja posebnog načina u ovladavanju grafičke discipline na prostorima bivše Jugoslavije.

Izložbu će u petak 19. studenog u 19 sati otvoriti akademska slikarica Nataša Brkić, voditeljica Galerije SKC Novi Beograd i organizatorica izložbe, a u ime ULUPUH-a Tomislav Marić, predsjednik Umjetničkog savjeta i Anastazija Debelli, potpredsjednica ULUPUH-a. Ulaz je slobodan.

[nggallery id=243]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here