Foto: PRESSU četvrtak, 5. lipnja i subotu, 7. lipnja dramska skupina KCP-a Teatar Gaudeamus izvesti će dva performansa s ciljem da usmjerili pažnju prolaznika na kulturno bogatstvo gradske četvrti Peščenica – Žitnjak. Ove godine performansi će tematizirati dvije skulpture postavljene u javni prostor ove gradske četvrti tijekom osamdesetih godina, 20-tog stoljeća.

Reljef Mladenci akademskog kipara Ivana Lesiaka, postavljen je 1988 g. u Zapoljskoj ulici. Oplemenivši prilaz Dvorani za vjenčanja u zgradi općine Peščenica. Reljef je izrađen u aluminiju a prikazuje ljubav i toplinu zajedništva dvoje koji se vole. Izveden u sugestivnoj likovnoj poetici nadilazi motiv i prelazi gotovo u znak jinga i janga, u predodžbu snage pomirenja različitosti.

Reljef se nalazi na južnoj strani platoa u Zapoljskoj ul. pored zgrade općine.

Perforans MLADENCI izvodi Teatar Gaudeamus u četvrtak, 5. lipnja 2013. s početkom u 19.30 sati u  Zapoljskoj (plato jug).

Skulptura Balerina akademskog kipara Svana Vujičića Riedla postavljena je u atrij KCP-a 1987. g. uz samostalnu izložbu “Portreti” koja je obuhvaćala portrete balerina zagrebačkog HNK. Skulptura sugerira lakoću baletnog pokreta, ali i važnost vježbe kojom se dostiže baletna virtuoznost.

Nalazi  se u atriju KCP-a.

Performans BALERINA izvodi Teatar Gaudeamus u subotu, 7. lipnja 2013. s početkom u 19.30 sati u atriju Kulturnog centra Peščenica, Ivanićgradska 41a.

Performansi se izvode u sklopu programa Zagreb² projekta kvARTura – mreže zagrebačkih centara za kulturu.

Program performansa započet je prošle godine kada su mladi umjetnici izvodili performanse kojima su usmjerili pažnju prolaznika na tri skulpture u javnom prostoru Peščenice. To su bile skulpture Trodimenzionalni strip i Mali princ autorice Nade Orel te Ruka prijateljstva autorice Milene Lah.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here