Naziv događaja:Festival židovskog filma
Lokacija: Kino Europa
Vrijeme: 22. svibnja – 28. svibnja
Cijena: ulaz besplatan

Peti festival židovskog filma koji će se održati u kinu Europa od 22. do 28. svibnja, posvećen je ženama u Holokaustu i životnim pričama djevojčica, žena, majki i supruga koje su živjele u vrijeme Drugoga svjetskog rata te o njihovoj snazi, ljubavi, vjeri i požrtvovnosti. Festival otvara film “Lea i Darija – Dječje carstvo” Branka Ivande nastao u domaćoj produkciji. Film govori o Lei Deutsch i Dariji Gasteiger, dvjema djevojčicama, članicama dječjeg ansambla HNK, koje je tijekom Drugog svjetskog rata zadesila različita sudbina.

Osim filmova koji obrađuju spomenutu temu u vremenu Holokausta, publika će moći pogledati i filmove vezane uz židovske običaje i kulturu te događanja iz novije povijesti. Ukupno će biti prikazano 50-tak filmova različitih žanrova. Ulaznice za kino projekcije su besplatne.

U okviru festivala provodi se i poseban projekt poučavanja mladih o Holokaustu nazvan “Edukacijska jutra”. Cilj je projekta upozoriti mlade na zla koja su se za vrijeme Drugoga svjetskoga rata događala ljudima koji nisu bili iste vjere, nisu bili pripadnici istoga naroda ili su bilo čime odudarali od zacrtanoga.

Poseban dio festivala je i tematska putujuća izložba “Lica otpora: Žene u holokaustu”. Izložba govori o izuzetno hrabrim ženama te iako tematizira holokaust, ne prikazuje ono što je ženama učinjeno, već kako su se hrabre žene nosile s iznimno teškim okolnostima.