Marija Slišković, predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu, ovogodišnja je dobitnica Nagrade Zagrepčanka godine.

Nagradu je dobila za iznimnu potporu ženama u razotkrivanju prešućenoga ratnog zločina silovanja žena u Domovinskom ratu.

Dodjeli su nazočili ministar branitelja Predrag Matić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, te potpredsjednice Gradske skupštine Grada Zagreba Morana Paliković Gruden i Tatjana Holjevac.

U uvodnom govoru predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić zahvalio je svim Zagrepčankama koje su kroz povijest i sadašnjost pridonijele i pridonose civilizacijskom ugledu i dostojanstvu Zagreba i Hrvatske, a posebno je zahvalio ovogodišnjoj dobitnici nagrade.

”Nemoguće je zamisliti Zagreb bez njegovih Zagrepčanki. Naš grad ne bi bio to što jest da u njemu nisu živjele i stvarale Ljerka Šram, Ivana Brlić Mažuranić, Milka Trnina ili legendarna Zagorka, bez čijeg je imena povijest hrvatske književnosti potpuno nezamisliva”, istaknuo je.


”Potrebno je u našim srcima i umovima učiniti pomake kako bi ostvarili istinsku jednakost i prava žene, ali i svake osobe. A to znači i jednakost plaće u jednakim poslovima”, naglasio je Bernardić.


Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić prisjetio se kako je započelo aktivno djelovanje Marije Slišković: „Draga Marijo, hvala ti za sve što si učinila od Bedema ljubavi pa do danas. Ovo je nagrada svim ženama iz Domovinskog rata. Ipak, bez tvojeg truda i prikupljenih svjedočanstava silovanih žena u knjizi ’Sunčica’, napretka ne bi bilo. Želim ti da napišeš još jednu knjigu. Hvala!“


Nakon uručenja nagrade, prisutnima se obratila i dobitnica Marija Slišković.

”Primajući ovu nagradu istaknut ću sve one žene koje su trebale dobiti nagradu, a nikad je nisu, a radi se o svim ženama Vukovara. Jasno mi je da su vremena bila takva da se neki procesi nisu mogli provesti, ali dvadeset godina čekanja da se procesuiraju ti zločini, ipak je previše. Stoga, ovu nagradu tumačim kao ispravljanje nepravde tim ženama što se zanemarivalo” rekla je Slišković.


Uzvanicima se obratila i jedna od žrtava koje su ispričale svoju priču u knjizi ‘Sunčica’, Eva Penavić.

”Zagreb nam je pružio ruku kad smo 1991. došli goli, s vrećicom u ruci. Zagreb nam pruža ruku i sad. Uvijek sam bila zahvalna na tome. I zbog toga sam uvijek željela da Zagreb jednom čuje taj moj hvala! Stoga hvala” poručila je Penavić.


www.infopunkt.tv

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here