Od 1. do 16 lipnja u kazalištu Kerempuh održat će se tradicionalni Dani satire, ali pod novim imenom – Dani satire Fadila Hadžića.

– Preimenovanje festivala još je jedan dug koji “Kerempuh” vraća svom osnivaču, rekao je ravnatelj tog kazališta Duško Ljuština na današnjoj konferenciji za novinare, podsjetivši da je svako izdanje festivala, od osmog, održanog 1983., do prošlogodišnjeg posvećenog Fadilu Hadžiću (1922.-2011.), bilo posvećeno nekom od velikana humornog kazališta i književnosti.

Ovogodišnje, 36. izdanje Dana satire predstavit će deset satiričkih i komediografskih djela koje je izbornik, kazališni kritičar, Hrvoje Ivanković izabrao između njih pedesetak prijavljenih.

Na Dane satire prijavio se rekordan broj predstava – njih četrdeset, ali odabrano je samo deset jer, prema Ivanoviću, nisu htjeli uvrstiti djela kazališta rutinskog humora kojima je primarni cilj zabaviti publiku. Izabrane predstave govore o ozbiljnim, društvenim problemima na humoran, vedar, ali i gorak način.

U konkurenciji su četiri predstave koje su se bili zagrebački hitovi, četiri predstave izvan Zagreba, a dvije su inozemne predstave.

Od “zagrebačkih” predstava, izvest će se “Prolazi sve” kazališta “Gavella”, u režiji Olivera Frljića, Exitov “Ja, tata!”, u režiji Borisa Kovačevića, Kerempuhova “Krletka”, u režiji Krešimira Dolenčića i ZKM-ova “Moj sin samo malo sporije hoda”, u režiji Janusza Kice.

Festival otvara riječka predstava “Dabogda te majka rodila” Vedrane Rudan, u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca i HKD Rijeka, koje će izvesti i komediju “Baba Jaga je snijela jaje” Dubravke Ugrešić i riječkog HNK, u režiji Ivice Buljan. Od predstava izvan Zagreba tu su još “Prasac koji gleda u sunce” Olje Lozica i dubrovačkog Kazališta Marina Držića te Brechtov “Pir malograđana” šibenskog HNK, u režiji Dražena Ferenčine.

Iz inozemstva dolaze beogradski Zvezdara Teatar s ‘komedijom svakodnevne tragedije’ “Kumovi” Dušana Kovačevića i Bosansko narodno pozorište iz Zenice s predstavom “Pismo iz 1920.”

O nagradama “Zlatni smijeh”, koje će se dodijeliti 16. lipnja, odlučivat će žiri, kazališna redateljica Dora Ruždjak Podolski, glumac Vilim Matula i novinarka Bojana Radović.

Poslije svečane dodjele Scena Gorica izvan konkurencije će izvesti predstavu “U isto vrijeme na starom mjestu” Bernarda Sladea, u režiji Ivice Kunčevića.

Nova “Kerempuhova” dramaturginja Dora Delbianco najavila je svoju prvu predstavu u tom kazalištu, Nušićevu “Gospođu ministarku”, koja će se premijerno izvesti najesen.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here