Foto: MMrezaSindikat hrvatskih učitelja (SHU) oštro je danas kritizirao Nacrt Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi ustvrdivši da bi zbog njega bez posla moglo ostati između 500 i 1000 učitelja, a mnogima će biti smanjene plaće, te je najavio trodnevne prosvjede pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Predsjednica SHU Sanja Šprem izjavila je novinarima da će zbog Pravilnika biti smanjene plaće učiteljima matematike, povijesti, tjelesnoga odgoja, geografije i glazbene kulture s deset godina radnoga staža za 522 kune, onima s 20 godina staža za 571 kunu, a onima s 30 godina staža za 616 kuna.

“Učiteljima likovnoga i tehničkog odgoja s 10 godina staža bila bi snižena plaća za 1306 kuna, onima s 20 godina za 1429 kuna, a učiteljima s 30 godina staža za 1541 kunu”, rekla je Šprem.

SHU će zbog toga prosvjedovati pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta 5. 6. i 7. ožujka između 13 i 13,30 sati, najavila je Šprem dodavši kako su moguće i druge blokade.

Nacrt Pravilnika, smatra Šprem, nije rađen na temelju analize, a iz njega je izbačena i odgojna dimenzija školstva. Kad bi MZOS bio svjestan posljedica koje će prouzročiti novi Pravilnik vjerojatno ga ne bi donosio, a ako je Ministarstvo svjesno posljedica, onda se radi o ponižavanju učitelja.

Predsjednica SHU-a ustvrdila je da Pravilnik obezvrjeđuje izvannastavni rad, u koji učitelji ulažu napor i troše svoje slobodno vrijeme kako bi učenici postigli zapažene rezultate na natjecanjima.

Šprem je pozvala i roditelje da se uključe u javnu raspravu o nacrtu Pravilnika, koja traje do 9. rujna, jer u slučaju njegove primjene roditelji će sami morati financirati kvalitetu školovanja, koja neće svima biti jednako dostupna.

Dodala je kako bi primjenom novoga Pravilnika bile dovedene u pitanje i mnoge dragocjenosti koje učenici njeguju sa svojim učiteljima. Kao primjer navela je njegovanje najljepšeg maslinika u Kaštelama.

[infopunkt 7876 2]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here