Autorica:
Sanja Knjaz
[email protected]

Prvašić (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Poveo sam Luku, upisat ću ga u knjižnicu iako mu je samo osam godina – govori nam djed Mirko Valent ispred knjižnice u Novom Zagrebu. – U povodu mjeseca knjige besplatan je upis prvašića u gradske knjižnice. Mislim da je bolje unuka odgajati tako da stekne naviku čitanja knjiga. To se mora njegovati odmalena. Ja sam kod svoje djece insistirao da čitaju i oboje djece završilo je fakultet. Djetetu treba usaditi naviku čitanja knjiga i ono će onda zavoljeti taj svijet. Mislim da je bolje da se više drži knjiga, a manje računala.

Kako bi se potaknulo građane da što više čitaju, posuđuju i kupuju knjige, kako bi se motiviralo i stare i mlade da se što više posvete pisanoj riječi i što više navraćaju u knjižnice, i ove godine održava se tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija pod nazivom Mjesec hrvatske knjige. U tu manifestaciju koja traje do 15. studenog uključene su knjižnice širom Hrvatske.

Središnji program u znaku je obilježavanja Međunarodne godine biološke raznolikosti. Tko je pobjednik nacionalnog kviza za poticanje čitanja u kojem je ove godine o temi “Čudesni svijet prirode” sudjelovalo čak 20.000 djece, doznat ćemo na skorašnjem Interliberu. U dvjestotinjak knjižnica diljem Hrvatske održat će se za trajanja Mjeseca hrvatske knjige oko 2000 različitih programa: edukativnih radionica, književnih večeri i izložbi.

Davorka Bastić, predsjednica Organizacijskog odbora Mjeseca knjige, podsjetila je da se ove godine navršava 50 godina od prvoga Zakona o knjižnicama.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here