Ako ste ovih dana popili koju čašicu više nemate razloga za strah. Nova studija je pokazala da umjereno konzumiranje alkohola može ojačati imunitet i učiniti cjepiva učinkovitijima, točnije povećati sposobnost tijela da se bori protiv infekcija.

‘Kod prosječnih osoba, čaša vina uz večeru, čini se, poboljšava zdravlje i pogotovo stanje kardiovaskularnog sustava, a sad tome možemo dodati i imunološki sustav‘, naglasio je autor studije, profesor Ilhem Messaoudi.

Znanstvenici se nadaju da će ova studija pomoći u povećanju učinkovitosti cjepiva i dovesti do boljeg razumijevanja načina rada imunološkog sustava.

Ranije studije su već potvrdile da je umjerena konzumacija alkohola povezana s nižom stopom smrtnosti. Međutim, ovo je prvi put da je neka studija pokazala kako svjesno umjereno konzumiranje alkohola može pojačati imunološku reakciju na cjepivo.

Studija je provedena među životinjama koje su znanstvenici prvo cijepili, a zatim su im omogućili pristup alkoholu. One koje su ga konzumirale umjereno pokazale su pojačanu reakciju na cjepivo.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here