U sklopu kampanje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa “Poštujmo naše znakove” danas je u Ravnateljstvu policije u Zagrebu održana konferencija za novinare s ciljem privlačenja pozornosti na djecu u prometu, a posebno na nekoliko tisuća prvašića kojima je to prvi samostalni kontakt sa prometom.

U sklopu akcije “Poštujte naše znakove” policijski službenici će tijekom rujna održati predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola, dijeliti promidžbeni materijal, pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola i kontrolirati brzinu kretanja vozila na prometnicama u zonama škola, dok će na radiju i televiziji biti emitirani spotovi akcije.

Glavni ravnatelj Policije Vlado Dominić istaknuo je da će početkom idućeg tjedna u prve razrede krenuti oko 40 tisuća djece, novih sudionika u prometu diljem Hrvatske, podsjetivši na niz akcija i preventivnih mjera koje Ministarstvo unutarnjih poslova provodi za sigurnost djece u prometu, a najvažnijom istaknuo akciju “Poštujmo naše znakove” koja se kontinuirano tijekom rujna provodi od 1995. godine.

Tom akcijom, rekao je, smanjen je broj stradale i ozlijeđene djece u prometu, ali zabrinjava struktura smrtno stradale djece. Prije 15 godina najviše djece u prometu stradavalo je kao pješaci dok danas najčešće stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih. Kao razlog tome naveo je često sjedenje djece na prednjem sjedalu automobila, nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, sjedenje djece na stražnjim sjedalima nevezanih ili u sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Prema podacima MUP-a, u zadnjih deset godina na hrvatskim prometnicama smrtno je stradalo 200 djece, a ozlijeđeno je njih 16.541.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić istaknula je da su prvašići kao novi sudionici prometa često uplašeni i zbunjeni te da im je nužno odgovarajućim ponašanjem odraslih i vozača pružiti sigurnost.

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here