Početna ZG vodič Događaji 7. Subversive Festival u Zagrebu održava se do 17. svibnja

7. Subversive Festival u Zagrebu održava se do 17. svibnja

Foto: PRESS7. Subversive Festival, s naslovnom temom Moć i sloboda u doba kontrole: mreže – ideologija – alternative, održava se od 3. do 17. svibnja u Zagrebu, i okuplja vodeće svjetske intelektualce, znanstvenike, umjetnike, filmaše, aktiviste i društveno odgovorne građane. 

Večeras u kinu Europa pogledajte dva sjajna dokumentarca, Dolazimo u miru i Pine Ridge.

Dolazimo u miru (We Come as Friends) Huberta Saupera premijerno je prikazan na zadnjem Berlinaleu gdje je osvojio Peace Film Prize. Dokumentarac ovog austrijskog redatelja istražuje neokolonijalne krajolike Afrike, problematizirajući perverzan odnos zapadne humanitarne pomoći i bezočnih kapitalnih investicija. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljem.

Svakako vrijedi pogledati i dokumentarac Šveđanke Anne Eborn o pripadnicima indijanskog plemena Lakota u rezervatu Pine Ridge u Južnoj Dakoti. Iako nikad ne zaboravljaju kobnu 1877. kad je ubojstvo njihova legendarnog poglavice Ludog Konja označilo kraj njihove borbe i početak masovnog protjerivanja u rezervat, još uvijek se bore za dostojanstven položaj u društvu koje ih ne prihvaća, nikad ne gubeći nadu.

Foto: PRESS

Ne propustite ni program u Tuškancu gdje nastavljamo s tri sekcije: Hommage, Retrospektiva Trinh T. Minh-ha i Queer momenti.

U sklopu Hommagea prisjećamo se kontroverzne i inovativne Věre Chytilove, prve redateljice eksplicitno feminističkog izričaja u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Gledat ćemo njezin drugi film, nadrealistični dragulj Rajskoga drveća plod jedemo (1969).

Trinh T. Minh-ha poigrava se pak fikcijom ljubavi u Priči o ljubavi, sazdanoj od djelomičnih pogleda, zasićenih boja i eliptičke naracije. Portretirajući vijetnamsko imigrantsko iskustvo kroz lik Kieua, Priča o ljubavi prati potragu zaljubljene žene za Ljubavlju, ispreplićući stvarnost, sjećanje i imaginarno.

Tu je i kultni Melvilleov klasik Derišta (Les enfants terribles), snimljen prema romanu Jeana Cocteaua.

Angažirane tribine na Subversiveu

U utorak 6. svibnja u kinu Europa (dvorana Müller) započeo je književni program Subversive Festivala, i to prvom tribinom naslova Na pragu nasilja. Uz moderaciju Aleksandra Stankovića o razornoj temi obiteljskog i društvenog nasilja govorili su Želimir Periš, zadarski pisac i aktivist, Branka Žigante Živković, sutkinja Viskog prekršajnog suda RH, te Rada Borić, predavačica na Centru za ženske studije u Zagrebu.

Danas, u srijedu 7. svibnja se tribina Umjetnost u zatvorima kroz rad udruge Skribonauti bavi stanjem u kaznionicama i zatvorima, kao i mogućnostima izvođenja umjetničkih projekata unutar kaznenih institucija. Gosti tribine su Paula Zore, koordinatorica u udruzi Skribonauti, Marinko Koščec, profesor na Odsjeku za romanistiku Filozofskom Fakultetu u Zagrebu, Mario Kovač, redatelj, te upravitelj Kaznionice u Lipovici-Popovači Saša Rajić.

U četvrtak treća tribina Tijelo u tekstu/Tijelo u medijima dekonstruira medijsku reprezentaciju tijela u neoliberalnoj tržišnoj matrici, prikaz koji inzistira na mladom, dinamičnom i savršenom tijelu koje je u očiglednom kontrastu s onim stvarnim ljudskim organizmom – nekooperativnim, često bolesnim, starećim. Dramaturginja i spisateljica Olja Runjić ovom problematikom bavi se u svom prvijencu Auf Wiedersehen, Mustafa. Laura Potrović, teoretičarka i umjetnica, predstavit će suvremena teorijsko-filozofska viđenja tijela, a Hajrudin Hromadžić, profesor s Odsjeka za sociologiju s Filozofskog Fakulteta u Zagrebu, progovorit će o dominantnim medijsko-korporalnim strategijama. Organizator programa i moderator posljednje dvije tribine je Neven Vulić.

POLITIČKI FILM HUBERTA SAUPERA U DOKUKINU

Restart i Subversive Film Festival u Zagreb dovode poznatog austrijskog redatelja s francuskom adresom Huberta Saupera, redatelja nagrađivanih dokumentaraca Darvinova noćna mora i Dolazimo u miru.

Dolazimo u miru igra u dokumentarnoj konkurenciji Subversive Film Festivala u srijedu 7. svibnja u 20 sati u kinu Europa, nakon čega slijedi razgovor s redateljem.

Sauper će također u četvrtak 8. svibnja s početkom u 16 sati u Dokukinu Grič (Jurišićeva 6) održati masterclass ili, kako ga on naziva, „susret s publikom“ pod nazivom Politički film, gdje će govoriti o novim audiovizualnim formama i otporu na filmu kroz svoj dokumentarističko-politički rad. Ulaz na masterclass je besplatan.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here