Najstarije i najpoznatije zagrebačko izletište još uvijek skriva poneki podatak koji možda niste znali ili ste ga zaboravili!? Nakon čitanja odmah u Samobor s familijom ili prijateljima i zadivite ih sipanjem podataka iz rukava…

1.Samobor se u pisanim tragovima prvi put spominje 1242. godine u povelji hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. kojom se potvrđuju posebne povlastice i prava koje je Samoborcima dodijelio dvije godine prije herceg Koloman.

2.Prvi organizirani izlet u povijesti Hrvatskog planinarskog društva organiziran je 1875. pohodom na Oštrc i Plešivicu na Samoborskom gorju.

3.Ivica Sudnik (fotograf, planinar, publicist, kolekcionar, osnivač i direktor Samoborskog muzeja)   1990. godine proglašen je počasnim gradonačelnikom grada Samobora.

4.Tošo Dabac je do preseljenja u Zagreb živio u Samoboru gdje ga je fotografiji podučavao Ivica Sudnik.

5.Na glavnom samoborskom trgu, Trgu kralja Tomislava, sve zgrade su zaštićeni spomenici prve kategorije.

6.Bermet (samoborska gastro ikona) je specijalno crno aromatizirano vino, napravljeno od biranih sorti grožđa portugisca i frankovke, pelina i južnog voća koje dozrijeva u bačvama bar 3 mjeseca, a receptura se čuva kao tajna još iz vremena prije Napoleona.

7.U Samoborskom muzeju čuvaju se fosilni ostaci nađeni na tom području, kao i kamena sjekira i nož iz kamenog doba, te koplje, kopče i ostali predmeti iz brončanog doba.

8.Samoborček je vozio od 1901. do 1979. godine.

9.Poznata hrvatska domoljubna budnica „Još Hrvatska ni propala“ nastala je u Samoboru 1833. godine kada je Ljudevit Gaj bio u posjeti Ferdi Livadiću. Gaj je napisao pjesmu, a Livadić je uglazbio.

10.Muštarda je poseban čvrsti pikantni umak oštro-slatkastog mirisa i specifičnog okusa sličnog senfu koji se priprema od tučene gorušice, posebno pripremljenog pekmeza od grožđa i ostalih sastojaka.

11.U Starom gradu Samobor (sagrađen 1264.) najbolje je uščuvana visoka „branič kula“  uz koju se nalazi druga polukružna kula s ostacima male kapele.

12.Kod barokne kapelice Svete Ane (poznate po omiljenoj pjesmi svih Samoboraca „Kod kapele svete Ane“) nalazi se staro plesalište (tancplac), kameni križni put s 14 postaja i vidikovac Anindolska piramida.

13.Na Trgu kralja Tomislava 14 stanovao je A.G.Matoš koji je često boravio u kavani u prizemlju zgrade.

14.Obližnji Okić-grad sagrađen je prije Samobora, prvi pisani spomen datira iz 1183. godine.

15.Turistički savez općine Samobor 1963. godine preuzima organizaciju Fašnika koji se od tada održava svake godine u vrijeme fašničkih dana.

16.Za vrijeme banovanja Levina Raucha (jednog od vođa i osnivača stranke Mađarona) , hrvatski političari se nisu smjeli okupljati u Zagrebu, pa su svoje sastanke odrađivali u Samoboru.

17.Rudnik svete Barbare (5 km od Samobora) jedan je od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza u kojem je za posjetitelje otvoreno obnovljenih 350 metara rudarskog okna.

18.Pobjedom Napoleona nad Austrijom, Francuskoj je pripao i Samobor, pa su u to vrijeme Samoborci morali u kuću primiti vojnike na besplatan stan i hranu.

19.Francuzima se porez plaćao prema veličini prozora, pa su Samoborci zagrađivali prozore na kućama ostavljajući samo male okrugle otvore.

20.Poznata Grgosova špilja koja se nalazi u Otruševcu par kilometara iznad Samobora, otkrivena je 1973. godine i ima uređene hodnike i staze, dvije prostrane dvorane bogate sigama raznih veličina i novi dio od tri dvorane u duljini od 130m.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here