Uz probijanac do najboljeg graha u gradu, u utorak rasturite spikom o tajni kapsule ispod Mogile, točnom godinom prve proslave Prvog maja u Maksimiru, postojanjem Maksimirskog manijaka i podzemnih hodnika kao i ostalih kratkih zanimljivosti koje (možda) niste znali…

1.Park Maksimir je među prvim uređenim javnim parkovima u svijetu i prvi u jugoistočnoj Europi koji je postao dostupan građanstvu.

2.Jedan od poznatijih turističkih portala na svijetu (European Best Destinations), 2016. godine park Maksimir je proglasio četvrtim najljepšim parkom u Europi.

3.Na području parka Maksimir nalazi se Pčelinjak – prizemna zgrada iz 1853. godine u kojoj je nekad (uz stan) bilo smješteno oko 200 košnica.

4.Spomenik – humak Mogila nastao je 1925. godine od grumenja zemlje koja je transportirana s više od 150 lokacija iz raznih hrvatskih naselja i krajeva.

5.U unutrašnjosti Mogile nalazi se kapsula s raznim predmetima iz tog doba poput knjiga, slika, tiskovina, svakodnevnih predmeta, odjeće i obuće, a po nekim izvorima tamo je zakopan i fijaker?!

6.Prema Hrvatskom sokolskom savezu, unutrašnjost Mogile trebala bi se otvoriti za 7 godina (2025.) kada će se otkriti što se sve točno tamo nalazi. Prava vremenska kapsula!

7.Osnivač parka – zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovec (po kome je park dobio ime) planirao je oblikovati cijeli park u francuskom stilu, ali nakon prigovora o rastrošnosti i navodnim malverzacijama, daljnje uređenje je zaustavljeno.

8.Nakon smrti Maksimilijana Vrhovca, uređivanje parka je nastavio biskup Aleksandar Alagović koji se istrošio pri gradnji parka Ribnjak, pa je u Maksimiru uspio napraviti samo par staza i cvjetnih ploha.

9.Od 1839. godine kada se Maksimir naveliko uređivao prema engleskom pejzažnom stilu, perivoj se nazivao i Jurjaves, Jurjeva ravnica i Jurjev dom po zagrebačkom nadbiskupu – Jurju Hauliku koji je bio završni oblikovatelj parka.

10.Haulik je za izgradnju parka angažirao dokazane austrijske krajobrazne arhitekte koji su zaslužni za gradnju paviljona, koliba, kućica i vidikovca.

11.U Maksimiru postoji zatrpan i zapušten sustav podzemnih hodnika.

12.Osamdesetih godina prošlog stoljeća među mlađom generacijom bile su popularne priče o tzv. Maksimirskom manijaku koji je navodno ubijao i rezao žrtvama glave.

13.Početkom 19.stoljeća u jednom od jezerca u parku uzgajale su se pijavice koje su se u one doba rašireno koristile u zdravstvene svrhe.

14.Hrast lužnjak popularni nazvan „dedek“ koji se nalazi u blizini Mogile, najstarije je drvo u parku staro oko 500 godina.

15.Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije u Maksimiru je bilo golf igralište s devet rupa.

16.Prva proslava Prvog maja u Maksimiru održana je 1890. godine.

17.Za vrijeme WW2 njemačka vojska je u parku imala auto radionice, prostor za vježbu tenkovskih jedinica i spremište benzina.

18.Parkom i njegovom bližom okolicom protječu potoci Bliznec, Maksimirec, Piškornica, Štefanovec , Mirni dol, Dalija i Bukovčak.

19.Uz sjenice, češljugare, kukavice, slavuje i sove, u parku je gustoća populacije crvenoglavog djetlića (ugrožene vrste) jedna od najvećih u svijetu.

20.U Vratarevoj kućici gdje je danas Infocentar parka, nekad su u dvije sobe živjela dva vratara/čuvara parka.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here