Početna Grad Zagreb 20 zanimljivih podataka o Univerzijadi ’87 koje (možda) niste znali

20 zanimljivih podataka o Univerzijadi ’87 koje (možda) niste znali

Nakon prošlotjednog otvaranja izložbe 30 godina Univerzijade ’87 u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Univerzijada Zagreb je na kraju ove jubilarne godine opet na svim naslovnicama. Potpuno zasluženo.

Najveća sportska manifestacija održana ikad u Zagrebu inicirala je izgradnju sportske i cjelokupne gradske infrastrukture, donijela kozmopolitski duh i pokrenula grad na svim razinama. I još uvijek skriva poneki podatak koji (možda) niste znali ili ste zaboravili…

 1. Spektakularno otvaranje igara na maksimirskom stadionu režirao je Paolo Magelli, a otvaranju je prisustvovao Juan Antonio Samaranch – tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora.
  2. Na otvaranju je sudjelovalo oko 9.000 ljudi pred 50.000 gledatelja.
  3. Za vrijeme Univerzijade u pješačkoj zoni trgovci i ugostitelji su radili prema produženom radnom vremenu – trgovine do ponoći, a ugostiteljski objekti do 5 ujutro.
  4. Na kraju svečanog zatvaranja Univerzijade na stadionu u Maksimiru svirali su Parni valjak, Leb i sol, Riblja čorba i Đorđe Balašević.
  5. Na Univerzijadi je sudjelovalo oko 7.000 sportaša iz 128 država, a za uspješno održavanje igara brinulo se oko 25.000 volontera.
  6. Za vrijeme Univerzijade u Zagrebu rođen je Matej Gašpar – petmilijarditi stanovnik planeta Zemlje što je proslavljeno svečanim koncertom na kojem je kao počasni gost bio i tadašnji glavni tajnik UN-a Peres de Cuellar.
  7. Natjecanja u 12 sportova održavala su se na 26 sportskih objekata u Zagrebu i 14 u gradovima suorganizatorima (Bjelovar, Čakovec, Jastrebarsko, Karlovac, Kumrovec, Petrinja, Sisak, Varaždin i Sveti Ivan Zelina).
  8. Službeno geslo Univerzijade bilo je: „Svijet mladih za svijet mira“.
  9. Proslavljeni trener i košarkaš Mirko Novosel bio je glavni tajnik Univerzijade.
  10. Znak Univerzijade ’87 simbolizira oduševljenje sportaša koji širi ruke u skoku pobjedničke radosti, a iz njegovih ruke se stvara spektar pet olimpijskih boja koje predstavljaju 5 kontinenata.
  11. Genijalnu maskotu – vjevericu Zagi dizajnirao je Nedeljko Dragić, jedan od najpoznatijih autora Zagrebačke škole crtanog filma.
  12. Zahvaljujući Univerzijadi izgradila se dvorana Cibona, sportski centar na Jarunu, kompleks bazena Mladost, a obnovljen je i kompleks bazena na Šalati.
  13. Zahvaljujući Univerzijadi izgradio se novi autobusni kolodvor, obnovljen je željeznički kolodvor, uređeno je niz pročelja i ulica u centru (posebno glavni trg i Tkalčićeva) i obnovljeni su studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje.
  14. Najviše medalja osvojili su sportaši iz SAD-a, SSSR-a i Rumunjske.
  15. Na svečanom otvorenju Dražen Petrović je bio zadnji nosilac baklje s kojom je zapalio veliki plamenik na stadionu u Maksimiru.
  16. U finalu košarkaškog turnira, Jugoslavija je pobijedila SAD, a za studentsku reprezentaciju su nastupili Dražen i Aco Petrović, Arapović, Vranković, Divac, Cvjetičanin…
  17. Za vrijeme Univerzijade u Zagrebu je bila izložena tada najveća umjetnička slika na svijetu autora Josipa Demirovića (dugačka 101 metar i s površinom 777 četvornih metara) , koja je bila postavljena na bočnom zidu Zagrepčanke.
  18. Zagrebačka pivovara je za Univerzijadu izbacila specijalno pivo pod nazivom „Univerzum“ koje se prodavalo samo do rujna 1987. godine.
  19. Za vrijeme Univerzijade, 17.07. svečano je otvoren Muzej Mimara.
  20. Poznati zid u Branimirovoj između željezničkog i starog autobusnog kolodvora, oslikan je grafitima 53 zagrebačka umjetnika upravo za vrijeme Univerzijade.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here