Početna Izbor 20 zanimljivih podataka o Mirogoju koje (možda) niste znali

20 zanimljivih podataka o Mirogoju koje (možda) niste znali

Mirogoj, ne samo kao groblje, posljednje počivalište naših pokojnih nego kao i “muzej na otvorenom“ spremno dočekuje svoje posjetitelje očaravajući ih svojim mirom i ljepotom.

Približavanjem dana kada odajemo počast onima kojih više nema, glavno zagrebačko groblje postaje destinacija mnogim građanima. Jedno od najljepših groblja u Europi skriva mnogo poznatih i manje poznatih zanimljivih podataka iz svoje povijesti i sadašnjosti.

 1. Prema glasovanju turista na poznatom portalu TripAdvisor 2015. godine Mirogoj je bio na 1. mjestu od svih znamenitost koju treba posjetiti u Zagrebu (Travelers’ Choice No.1).
 2. Herman Bollé (arhitekt i graditelj Mirogoja) pokopan je u arkadama na Mirogoju u trećem paviljonu s desne strane, Stjepan Radić i Vlatko Maček su odmah pored njega.
 3. Miroslav Singer – omiljeni sportski pedagog i učitelj mačevanja, prva je osoba sahranjena na Mirogoju dan nakon otvaranja groblja.
 4. Nakon što se 1954. na dan uoči Svih svetih, dogodila velika tramvajska nesreća u kojoj je poginulo 19 ljudi, tramvajski promet prema Mirogoju ponovo je uspostavljen tek 1964., a potpuno ukinut 1967. godine.
  5. Bez obzira na pravo ime, kafić/bistro preko puta Mirogoja svi u žargonu još uvijek zovu “Kod veselog mrtvaca”.
  6. Po prvom Bolléovom projektu cijelo groblje je trebalo biti zaokruženo arkadama i paviljonima.
  7. Na mirogojskim kupolama ravnopravno su postavljeni katolički križ, pravoslavni križ i židovska zvijezda.
  8. Pri poznatom velikom potresu 1880. kada je teško nastradala zagrebačka katedrala, na Mirogoju nije bilo velike štete.
  9. Ferdinand Budicki – pionir automobilizma i motociklizma, pokopan je u zajedničkoj grobnici na polju 12A.
  10. U vrijeme izgradnje većina Bolléovih radova bila je predmet (negativno usmjerenih) rasprava, osim Mirogoja koji je od prvog dana ima punu podršku javnosti.
  11. Šest godina poslije smrti Slavka Kolara, na njegovom je grobu zasađena breza kao simboličan spomen na njegovo najpoznatije djelo.
  12. Židovski dio groblja na Mirogoju ostao je sačuvan tijekom II. svjetskog rata za razliku od drugih koji su bili na teritorijima pod kontrolom Nijemaca.
  13. Grob Augusta Šenoe, koji je restauriran prije par godina, iz prve nije lako pronaći zbog teško vidljivog imena na spomeniku.
  14. Natpis na spomeniku palim hrvatskim vojnicima u I. svjetskom ratu podignutom 1919. izbrisan je 1945. i obnovljen 1995. godine.
  15. Mirogojski krematorij otvoren je tek 1985., iako projekt izgradnje postoji od 1928. godine.
  16. Većeslav Holjevac – slavni zagrebački gradonačelnik koji je proširio Zagreb preko Save, pokopan je u Grobnici narodnih heroja iz NOB-a u dijelu groblja izvan arkada.
  17. a Mirogoju možemo pronaći djela poznatih kipara poput Ivana Meštrovića, Antuna Augustinčića, Ivana Rendića, Roberta Frangeša-Mihanovića i Vanje Radauša.
  18. Zemljište na kojem se nalazi najstariji dio groblja, grad je nakon smrti Ljudevita Gaja otkupio na dražbi od njegovih nasljednika.
  19. Spomenik Glas hrvatske žrtve kao nasljednik Zida boli u Selskoj, ima ispisanih 13.500 imena poginulih u Domovinskom ratu bez ikakvih ostalih podataka o rođenju ili smrti slično kao i spomenik Vietnam Veterans Memorial u Washingtonu.
  20. Kapela Krista Kralja je po prvom nacrtu trebala biti smještena na samom glavnom ulazu u Mirogoj.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here