Ministar uprave Arsen Bauk upozorava kako je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih država u Europi.Opsežna ‘Studija restrukturiranja državne uprave’, koju su izradili stručnjaci s Instituta za međunarodne odnose krajem 2008. godine, iznijela je zaključak kako je 20 posto radnih mjesta u upravi čisti višak.
[infopunkt 3848&video=01 nolink]
Studiju je naručila tadašnja Vlada na čelu s Ivom Sanaderom, no nije iskorištena za modernizaciju javne uprave.”I ova studija pokazuje ono što znamo – da je sadašnji sustav neodrživ i da ga treba mijenjati” izjavio je ministar. Međutim, dodaje, kad govorimo o sustavu ne govorimo isključivo o broju jedinica lokalne samouprave već prvenstveno o njihovim funkcijama.
[infopunkt 3848&video=03 nolink]
Ministar Bauk poručuje da je potrebno napraviti redefiniciju ovlasti županija, općina, gradova i države.Konstataciju da je svaki peti zaposleni u lokalnoj samoupravi šef, Bauk je komentirao riječima da to nema veze sa brojem zaposlenih već treba smanjiti broj šefova. Pritom je upozorio kako se radi o studiji koju je naručila prošla Vlada, očigledno svjesna nedostataka u sustavu, te očekuje da će ih HDZ kao opozicija podržati.Ministar nije znao odgovoriti koliku uštedu očekuju u ukupnoj masi plaća, no istaknuo je kako ukidanje ne može biti samo sebi svrha.Dinko Burić u ime HDSSB-a, čija je bitna programske odrednica regionalizacija Hrvatske, poručuje da će njegova stranka prvo pričekati da vidi kakav će prijedlog Vlada uputiti u Sabor.
[infopunkt 3848&video=04 nolink]
No, stav HDSSB-a je jasan – nužno je promijeniti preustroj jedinica lokalne samouprave.Branko Bačić ponovio je načelo HDZ-a o potrebi ostanka županija i općina. Činjenicu da je za vrijeme prošle vlade svaki peti zaposlenik bio nekakav šef Bačić je nemušto komentirao više puta ponovljenom mantrom HDZ-a kako je trenutni broj zaposlenih u državnoj upravi optimalan. (www.infopunkt.tv)

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here