Autor:
Tihomir Mršić
[email protected]

Ilustracija (foto: Shutterstock)Internetski sastanci radi ljubavi ili seksa sami po sebi nisu loši, internet je danas ono što su nekad bili mali oglasi ili, još davnije, seoske zabave i sijela. Ne treba stoga za zloupotrebe kriviti medij. No internet jest ograničen zbog činjenice da ne znate s kim se dopisujete ili chatate dok ne upoznate tu osobu. Dobro je stoga slijediti nekoliko osnovnih pravila kako biste se zaštitili.

1. Ako se registrirate na portale kao što su Iskrica ili Smokva, nemojte dati službeni mejl, ni privatni ni poslovni. Napravite račun na Gmailu ili Yahoo Mailu, i pritom nemojte upotrijebiti dio imena ili prezimena.

2. Opišite sebe onakvima kakvi ste. Sve je anonimno pa nema straha da će netko znati da ste to vi. No nemojte davati krive podatke o sebi kao što su visina, težina, boja kose i slično, to bi moglo biti kontraproduktivno. Neka vaše korisničko ime na stranici ili nick name odražava vašu osobnost, npr. ako ste umiljata djevojka, možete izabrati ime Maza.

3. Ako želite naći novu ljubav a da to ne bude netko tko je u braku, budite oprezni. Postoje podaci koje govore da je netko u braku. Takve osobe obično ne postavljaju svoje fotografije na stranicu, obično neredovito kontaktiraju s vama, nikad ne daju kućni broj telefona nego traže vaš broj ili daju broj svog mobitela te se obično ne javljaju na pozive, već traže da ostavite poruku pa će vas nazvati kasnije.

4. Ljubav na prvi klik ne postoji. Buditi pažljivi ako vam netko već nakon nekoliko poruka izjavi ljubav. To čine oni koji bi vam na brzinu htjeli nešto prodati računajući na vašu naivnost.

5. Ne vjerujte u tužne i tragične priče, osobito ako se od vas poslije traži novac. Nikad nikome ne šaljite novac. Postoje ljudi koji su na takvim servisima samo kako bi vas na neki način iskoristili, dobili novac od vas ili vam nešto prodali.

Ilustracija (foto: Shutterstock)6. Kada prijeđete na komunikaciju telefonom, radije dajte broj mobitela (po mogućnosti prepaid) nego fiksnog telefona. Ako vam se broj nalazi u telefonskom imeniku, a uglavnom se nalazi osim ako ne zatražite drukčije, odavanje broja praktično je isto kao da ste dali ime i kućnu adresu. Internet omogućuje da se broj telefona upiše u pretraživač i lako se dobije puno ime s adresom. Time biste dali više podataka nego što ste stvarno htjeli, a prepaid-brojevi uglavnom nisu registrirani.

7. Promatrajte tijek komunikacije, gledajte izbjegava li osoba određene teme. To može biti naznaka nekih loših osobina koje ta osoba krije. Kada ostvarite prvi telefonski kontakt, promatrajte kako osoba reagira na razne teme, tako ćete mnogo doznati o njoj. Budite psiholog, no nemojte se pretvoriti u detektiva. Budite opušteni i oprezni. Vi diktirajte brzinu kojom će se veza razvijati, ne dopustite da vas netko požuruje na idući korak.

8. Kada se odlučite za susret, najprije zatražite nedavnu fotografiju. Neka sastanak bude na javnome mjestu, među mnogo ljudi. Prijevoz sami organizirajte, nemojte odati svoju adresu kako bi vas druga strana došla dopratiti ili otpratiti kući. Također je dobro da ukućanima javite mjesto i vrijeme sastanka, ali i ime osobe s kojom se sastajete. Zlu ne trebalo.

9. Vjerujte svom zdravom razumu i instinktu. Ako vam instinkt kaže da onaj s druge strane linije ne govori istinu, da ima loše namjere ili da će vas na kraju povrijediti, slušajte ga. Ako opazite ikakve znakove upozorenja kao što su pritisak da prebrzo odate osobne podatke, inzistiranje da vas osoba pokupi u vašoj kući ili posesivne tendencije i prije nego što se fizički sretnete, dobro razmislite o odavanju prave email-adrese, telefonskog broja i posebno kućne adrese.

10. Vi ste svoj vlastiti čuvar. Bez obzira na mjere sigurnosti koje poduzmete, umjetnicima u varanju lako se kroz njih provući, zato budite oprezni. Online dating može biti siguran i zabavan način da sretnete dobre samce, ali nikad ništa ne uzimajte zdravo za gotovo.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here